Kuba
0

Bachelet: "Castro je u dobroj formi"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Fidel Castro je vrlo aktivan i u dobroj je formi, izjavila je čileanska predsjednica Michelle Bachelet nakon susreta s bivšim kubanskim čelnikom u Havani, demantirajući spekulacije o njegovom lošem zdravstvenom stanju.

Ona je istaknula da je 82-godišnji Castro tokom polusatnog razgovora pokazao odlično poznavanje prilika u Čileu, prije svega ekonomskih, i da je iznio i određene primjedbe.

"On je u vrlo dobroj formi", rekla je u četvrtak Bachelet novinarima dodajući i da je Castro "vrlo aktivan".

Fidel Castro se privremeno povukao s vlasti u julu 2006. godine zbog bolesti, podsjeća agencija Reuters, dodajući da je tada svoja ovlaštenja prenio na mlađeg brata Raula.

Prije godinu dana Raul je i formalno zamijenio Fidela na čelu Kube, nakon čega se dugogodišnji predsjednik posvetio pisanju kolumni u partijskom glasilu, koje izazivaju veliku pažnju domaće i strane javnosti.

Predsjednica Bachelet, koja danas završava trodnevnu posjetu Kubi, prva je predsjednica Čilea koja je od vremena Salvadora Allendea posjetila Havanu.

Castro je inače bio blizak prijatelj ljevičarskoga čileanskog predsjednika Allendea, kojeg je vojna hunta ubila 11. septembra 1973. u državnom udaru što ga je vodio general Augusto Pinochet, saveznik SAD-a.

U ovoj godini Kubu su posjetila već tri predsjednika iz Latinske Amerike i analitičari tumače da latinoamerički čelnici žele novome američkom predsjedniku Baracku Obami poručiti kako je vrijeme da Washington promijeni svoju politiku prema Kubi.

Bachelet je, kao i njezine kolege, osudila 47 godina dug trgovinski embargo Sjedinjenih Država protiv Kube.

Obama je najavio da bi embargo mogao olakšati, ne i ukinuti sve dok Kuba ne učini korake prema političkoj i gospodarskoj reformi.

Bachelet i Raul Castro potpisali su nekoliko sporazuma o saradnji u poljoprivredi i biotehnologiji.