Obećali mnogo toga
36

Azerbejdžan otkrio plan reintegracije karabaških Armenaca nakon oslobađanja Nagorno-Karabaha

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Azerbejdžan je u ponedjeljak otkrio detalje reintegracije armenskog stanovništva Karabaha.

Prema dokumentu koji je objavila azerbajdžanska državna novinska agencija AzerTag, Azerbajdžan osigurava jednakost prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, vjeru ili jezik.

Upravljanje teritorijima nastanjenim Armencima provodit će se preko posebnih predstavničkih ureda koje imenuje predsjednik Azerbejdžana, uz sudjelovanje lokalnog stanovništva. Lokalne uprave, zvane općine, formirat će se putem izbora.

Azerbejdžanske agencije za provođenje zakona održavat će javni red i sigurnost stanovnika na teritoriju, a lokalno stanovništvo imat će priliku raditi u tim agencijama.

Armenskom stanovništvu Karabaha bit će garantovano pravo na očuvanje i razvoj svoje kulture, slobode vjere i upotrebe armenskog jezika, navodi se, dodajući da će stanovnici također imati koristi od nacionalnog sistema nagrađivanja i društvenih povlastica koji se primjenjuju u cijeloj zemlji.

Nacionalna valuta Azerbejdžana bit će u punom prometu u Karabahu, a vlada će osigurati porezne i carinske povlastice za potporu posebnom ekonomskom režimu uvedenom za poticanje privrednim razvoja u ekonomskim regijama Karabakh i Istočni Zangezur.

Prošle sedmice, azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev obećao je zaštititi prava Armenaca u Karabahu.

U međuvremenu većina armenskog stanovništva Nagorno-Karabaha iselila je u Armeniju, a glavni grad pokrajine Stepenkart je postao grad duhova.