Svijet
3

Avion Malaysia Airlines namjerno skrenuo s rute?

SRNA
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Potraga za avionom Malaysia Airlinesa (Foto: EPA)
Istraga nestanka malezijskog putničkog aviona sve više je usmjerena ka mogućnosti da je avion najmerno skrenut sa rute preko Malajskog poluostrva prema Andamanskim ostrvima - navode izvori bliski istrazi.

Ovi izvori tvrde da je neidentifikovani avion, za koji istražioci vjeruju da je nestala letjelica na letu "MH370", letio na ruti između dvije navigacione tačke kada je zadnji put primjećen na vojnom radaru nedaleko od sjeverozapadne obale Malezije.

Ti podaci sugerišu da je tu rutu namjerno izabrao neko ko je školovani pilot.

Posljednji zabilježeni podatak sugerše da je avion Malaysia Airlinesletio prema Andamanima, lancu indijskih otočića koji se proteže između Andamanskog mora i Bengalskog zaliva.

Navigacione tačke su referentne tačke u fizičkom prostoru kojima se služe piloti kako bi lakše letjeli duž utvrđenih vazdušnih koridora.

Izvor blizak istrazi navodi da se istraga sada fokusira na teoriju da je neko namjerno skrenuo avion sa planirane rute između Kuala Lumpura i Pekinga.

Istražuje se moguća sabotažu, ali je i otmica još uvijek jedna od mogućnosti.

Malezijska policija ranije je objavila da istražuje je li neko od putnika ili posade imao lične ili psihološke probleme koji bi mogli baciti novo svjetlo na istragu, kao i da istražuje mogućnosti sabotaže, otmice ili mehaničkog kvara.

Izjave neimenovanih izvora prva su jasna indicija da se istraga o nestanku Boeinga 777"sa 239 putnika i članova posade fokusira na uzrok koji nije obična nesreća, odnosno na mogućnost da se radi o kriminalnoj aktivnosti - navode agencije.