Svijet
0

Avet novog rata nad Balkanom

FENA
Poslije kraha pregovora o budućem statusu Kosova avet novog rata nadvila se nad Balkanom, piše Times u četvrtak. Guardian piše da je neuspjeh pregovora izazvao najveću napetost na prostoru bivše Jugoslavije od 1999. godine, kada su se ratovi koji su pratili raspad bivše federacije završili upravo na Kosovu.

Dok kosovski Albanci prijete da će proglasiti nezavisnost, Srbija, koja Kosovo smatra svojom kolijevkom, upozorava da bi to moglo da izazove nemire širom Balkana, koji još nosi ožiljke sukoba iz devedesetih godina.

Napominjući da se, pored Rusije, nezavisnosti Kosova protive i neke zemlje EU, poput Španije, Grčke i Kipra, Times piše da u međunarodnoj praksi još nije zabilježen slučaj da međunarodna zajednica, na teritoriji suverene zemlje, protiv njene volje stvara novu državu.

Eventualno jednostrano proglašenje nezavisnosti primorat će ostale države da se opredijele da li da tu nezavisnost priznaju, a to bi, piše Times, moglo da probudi stare balkanske duhove koji su pratili raspad bivše Jugoslavije - deklaracije o nezavisnosti Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine postavile su, podsjeća Times, scenu za bosanski rat.

Dok se Kosovo sprema da, u dogovoru sa SAD-om i EU, jednostrano proglasi nezavisnost, Srbija priprema akcioni plan da tu nezavisnost opstruira. Bit će tu vjerovatno, nagađa Guardian, zveckanja oružjem, blokada, zatvaranja granica, odmazde prema zemljama koje budu priznale nezavisnost pokrajine i potresnih televizijskih slika kolona srpskih izbjeglica.

Očekuje se da će nezavisnost Kosova početkom iduće godine priznati najprije Washington, a ubrzo potom i sve velike članice EU, dok bi one manje to učinile kasnije. Samo dvije ili tri zemlje tome se i dalje odupiru, dodaje Guardian.

Isti list u posebnom tekstu podsjeća da je Međunarodna krizna grupa nedavno upozorila da je na pomolu obnavljanje oružanih sukoba oko Nagorno Karabaha. Prve žrtve novog rata Jermenije i Azerbejdžana bili bi naftovodi i gasovodi, što Evropi i SAD nimalo nije u interesu.

Kao da ta upozorenja nisu dovoljna, napominje Guardian, sprema se novi fitilj za destabilizaciju Kavkaza - jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova koje bi trebalo da uslijedi u januaru.

Evropska pažnja do sada je bila usmjerena na bosanske Srbe i makedonske Albance koji bi mogli da slijede primjer Kosova.

Ali, posljedice na istoku - u Abhaziji i Južnoj Osetiji, mogle bi da budu još opasnije. Ako NATO, na samitu u aprilu iduće godine odluči da Gruziji da status kandidata za članstvo, gnjev Moskve osjetit će se na cijelom južnom Kavkazu, upozorava Guardian.