Svijet
0

Austrijski premijer: Prošlo je vrijeme kada smo primali sve koji dođu na granicu

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Austrijski premijer Werner Faymann je poručio da je prošlo vrijeme kada su u tu zemlju primani svi migranti i kako će svi putevi ka Austriji biti zatvoreni.

Faymann se obratio članovina austrijskog Senata i tom prilikom neosnovanim ocijenio sve kritike na vladinu politiku kada je u pitanju izbjeglička kriza.

Izrazivši odlučnost vlade u Beču u provedbi nove izbjegličke politike, koja za cilj ima reduciranje broja imigranata, Faymann je kazao da u Austriju više neće biti priman ko god dođe. Faymann tvrdi da se ne mogu temeljne evropske vrijednosti direktno povezivati sa pitanjima procesa širenja Evropske unije i bezviznog režima.„Neće biti moguće da neko komšijama vraća ono što sam ne prihvati. Postizanje sporazuma između EU-a i Turske o pitanju izbjegličke krize se nametnulo kao nužan čin. Ne postigne li se sporazum sa Turskom, onda ćemo u Grčkoj morati riješiti pitanje više od milion izbjeglica“, kazao je Faymann.

Podsjetivši da je Austrija do sada primila 37.500 izbjeglica i tako ispunila očekivanja sa moralnog aspekta, Faymann je kazao da bi u Evropi sada bilo zbrinuto skoro dva miliona izbjeglica kada bi i ostale evropske zemlje to učinile u omjeru koji je ostvarila Austrija.

Uvođenjem pojačanih mjera na granici, Austrija je 19. februara uvela mjere da se dnevno u tu zemlju prima do 80 izbjeglica. Taj potez je naišao na oštre kritike međunarodnih organizacija koje optužuju Austriju da time krši nacionalne i međunarodne pravne norme.