Poruke iz Brisela
68

Austrija se u Briselu zalaže za Zapadni Balkan: Pristup mora biti isti za sve

V. K.
Karl Nehammer (Foto: Evropska unija)
Karl Nehammer (Foto: Evropska unija)
Austrijski kancelar Karl Nehammer govorio je danas uoči samita EU - Zapadni Balkan o evropskoj perspektivi država regije te je pozvao na intenziviranje procesa pridruživanja u Evropsku uniju.

Kao država susjed Zapadnog Balkana, Nehammer ističe kako Austrija ima posebnu odgovornost za države regije.

"Austrija ima posebnu odgovornost za Zapadni Balkan. Naša sigurnost i stabilnost su povezani sa Zapadnim Balkanom. Austrija ima također jake ekonomske veze sa Zapadnim Balkanom, što osigurava desetine hiljada radnih mjesta u Austriji", rekao je Nehammer.

Iako je pozvao na što brži ulazak zemalja Zapadnog Balkana u EU, austrijski kancelar je naglasio kako pravila moraju biti jednaka za sve.

"Stoga je napredak u pristupnom procesu EU Zapadnog Balkana u našem vlastitom interesu i mi ćemo i dalje nastaviti da imamo aktivnu ulogu kako bismo to postigli. Također, ne smijemo imati dvostruke kriterije kada je u pitanju proces pristupa u EU. Ista pravila za sve", poručio je austrijski kancelar.

Podsjetimo, u Briselu se od jutros održava samit na kojem učestvuju predstavnici zemalja Evropske unije te šest zemalja Zapadnog Balkana.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović predstavlja našu zemlju na ovom sastanku, a uoči početka zvanično dijela razgovora sastao se sa nizom zvaničnika uključujući Emmanuela Macrona, premijera Nizozemske Marka Ruttea, predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i druge.