Imao nanognicu
3

Australski političar optužen za ubistvo očuha se kandidovao na izborima i dobio 22 posto glasova

F. H.
Foto: BBC News
Foto: BBC News
Australski političar optužen za ubistvo svog očuha nije uspio u svom pokušaju da ponovo bude izabran za gradskog vijećnika, kažu zvaničnici. Ryan Bayldon-Lumsden suočio se s teškim kritikama zbog statusa s obzirom na tešku krivičnu optužbu protiv njega.

Uoči glasanja, on je prkosno rekao za BBC da je na javnosti da odluči hoće li ponovo služiti. Uprkos svojoj neobičnoj situaciji, on je i dalje bio prvi izbor za skoro 22 posto birača, pokazuju zvanični rezultati.

Ali on je bio tek treći na listiću za mjesto u vijeću City of Gold Coast koje je ubjedljivo osvojio četiri godine ranije. Ovaj 31-godišnjak se tereti da je u avgustu prošle godine u porodičnoj kući navodno ubio svog očuha Roberta Lumsdena.

Više detalja o postupku iz pravnih razloga ne mogu biti saopćeni, ali su njegovi advokati na pripremnom ročištu najavili da će se izjasniti da nije kriv.

Vjeruje se da je on jedini Australac u novijoj historiji koji je istovremeno vodio političku bitku i optužbu za ubistvo. Izborna komisija Queenslanda u utorak je saopćila da je Joe Wilkinson izabran.

Bayldon-Lumsden je mogao lično voditi kampanju uoči izbora jer je izašao uz kauciju - iako je nosio nanognicu.

Nakon što je optužen, Bayldon-Lumsden je suspendovan iz vijeća, dok je još uvijek primao punu platu od 105.000 dolara godišnje.

To je značilo da skoro 50.000 ljudi u njegovom kraju nije imalo glas u lokalnom vijeću.

Bayldon-Lumsden je ranije rekao za BBC da nije žalio što je učestvovao na izborima, uprkos tome što je odluka označena kao bizarna i sebična.

"Vjerujem da je demokratija najvažnija stvar, a birači je uvijek dobro razumiju", rekao je on.