Svijet
46

Australija proglasila mačkama rat, planirano istrebljenje dva miliona jedinki

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Australske vlasti najavile su plan istrebljivanja dva miliona divljih mačaka kako bi se spasilo više vrsta ugroženih glodara i ptica koje se nalaze na njihovom jelovniku.

Naime, sve australske savezne države proglasile su divlje mačke štetočinama.

"Uništavanje je planirano uz pomoć vatrenog oružja, otrova, te sterilizacijom. Učinit ćemo sve što je u našoj mogućnost da sve protekne što je moguće humanije i bezbolnije", izjavio je australski ministar okolišta Greg Hunt.

Cijeli proces bi biti završen za pet godina, a na taj način bi se trebalo stvoriti 10 rezervata u kojem bi ugrožene životinje mogle živjeti sigurne od mačaka.

Šta je zapravo problem s divljim mačkama?

Naime, evropski doseljenici životinje su donijeli prije otprilike 200 godina, nakon čeg su se proširile širom kontinenta i na području Novog Zelanda. Prema procjenama Ministarstva okoliša, 20 miliona mačaka dnevno ubiju više od 75 miliona domaćih životinja.

Kako prenosi Guardian, Australija ima jednu od najgorih statistika što se tiče izumiranja divljih vrsta na svijetu. Od doseljenja Evropljana izumrlo je 29 domaćih životinja, a danas se na spisku ugroženih vrsta nalazi 1.800 životinja.

Neke od najugroženijih vrsta su veliki bilbi

... južni betong... ... zapadni kuol...

... te numbat...

Vijest o namjerama australskih vlasti izazvala je negodovanje raznih organizacija za zaštitu životinja koje smatraju kako je Australija sama kriva zbog ovog problema, te kako životinje ne smiju ispaštati zbog ljudskih grešaka. Predlaže se sterilizacija i plansko smanjivanje populacije, ali kako australske vlasti ističu kako bi to bio previše spor proces, što bi sigurno dovelo do izumiranja pojedinih vrsta.