Svijet
0

Australija priznala da im je nafta prioritet u Iraku

Sarajevo-x.com
Australija je priznala ono na šta mnogi već godinama sumnjaju - osiguravanje naftnih resursa je glavni motiv slanja njihovih trupa u Irak. Ministar odbrane, Brendan Nelson je izjavio da je osiguravanje naftnih resursa na Bliskom jedan od njihovih prioriteta, prenio je BBC.

Kritičari su dugo preispitivali motive koji su stajali iza odluke premijera Johna Howardsa da se je odlučio da se pridruži kampanji skidanja Saddama sa vlasti. Javnost se pitala da li je ponuđen pravi razlog za učestvovanje u ratu ili samo izgovor koji je skernuo pažnju sa pravog razloga za zabrinutost.

"Poznato je da Bliski istok, ne samo Irak već čitava regija, predstavlja veoma važnog dobavljača energije, preciznije nafte, ostatku svijeta", rekao je Nelason.

"Australci i svi mi bi se trebali zapitati šta bi se desilo kada bi se povukli iz Iraka prije vremena. U našem je interesu da napustimo Irak u stanju samoodržive sigurnosti."

Ovo je prvi put da je neko od vladinih ministara priznao vezu između slanja trupa u Irak i osiguravanja energetskih resursa.

Ipak, premijer John Howard požurio je da umanji značaj riječi njegovog ministra odbrane.

"Mi nismo otišli tamo zbog nafte niti smo se zadržali tamo zbog nafte", rekao je premijer za lokalnu radio stanicu. "Mnogo nafte dolazi sa Bliskog istoka - to svi znamo - ali razlog odlaska ostaje isti. Željeli smo narodu Iraka dati priliku da prihvate i žive u demokratiji, dodao je.