Svijet
0

Australija oduzima profit od zatvorenika Guantanama

FENA
David Hicks
David Hicks
Australija je pokrenula pravnu ponudu cijena kako bi oduzela profit od knjige koju je napisao bivši zatvorenik Guantanama. Pravni službenici kažu da bilo kakvu zaradu koju bi David Hicks mogao imati od svojih memoara treba smatrati zaradom od kriminala.

Australac Hicks izjasnio se krivim za pomoganje talibanima na jednom američkom vojnom saslušanju 2007. godine i tako je deportovan u svoju zemlju da odsluži devetomjesečnu kaznu. Primio je pohvale za izdavanje svoje knjige, koja je izazvala kontroverze u Australiji, prenosi u četvrtak BBC.

Bivši farmer, prozvan australski Taliban, uhvaćen je u Afganistanu i proveo je gotovo šest godina u zatvoru Guantanamo. Objavio je knjigu "Guantanamo: Moje prošlogodišnje putovanje". Knjiga je navodno prodana u 30.000 primjeraka.

Hicksove pristalice kažu da ga vlada ne treba krivično goniti, jer njegova prvobitna presuda nije bila legitimna.

"David Hicks nije osuđen niti za jedan zločin u Australiji. Niti je osuđen za bilo kakav prekršaj pod američkim zakonom. Nema osnova za odstranjivanje zarade od prodaje njegove knjige", izjavio je John Dowd, borac za ljudska prava.

Međutim, opozicija je optužila vladu da presporo reaguje, tvrdeći da je Hicks očito "profitirao na svom zločinu".

U svojoj knjizi Hicks je napisao da je priznao optužbe o pomoganaju teroristima samo kako bi pobjegao iz Guantanama.