Otklonjena opasnost od bankrota
0

Atini odobrena tranša od 12 milijardi eura

SRNA
Ministri finansija eurozone odobrili su isplatu ključne rate od 12 milijardi eura pomoći Grčkoj i najavili detalje drugog paketa pomoći Atini "narednh sedmica".

Na telefonskoj konferenciji 17 ministara finansija dogovoreno je da peta tranša paketa od 110 milijardi eura, dogovorenog u maju 2010. godine, bude isplaćena do 15. jula čim Međunarodni monetarni fond /MMF/ potpiše oslobađanje svog dijela sredstava.

    Očekuje se da će se MMF sastati 8. jula.

   "Grčke vlasti pokazale su veliku riješenost da izvrše fiskalna prilagođavanja u pravcu ekonomskog rasta", rekao je Jean-Claude Juncker, predsjedavajući Eurogrupe u saopćenju nakon sastanka.

   On je dodao da su ministri finansija pozvali sve političke partije u Grčkoj da podrže ciljeve ovog programa i mjere štednje kako bi se obezbjedila brza i temeljeita implementacija.

   U saopštenju se dodaje da će se u narednim sedmicama odrediti precizni modaliteti i skala učešća privatnog sektora u drugom paketu pomoći Grčkoj, koji će takođe iznositi oko 110 milijardi eura.

   Ministri eurozone su naglasili da će novi paket biti uslovljen "snažnom privrženošću sprovođenju mjera fiskalne konsolidacije kao i ambicioznim i konkretnim strukturalnim reformama i planovima za privatizaciju".
   Iako će 12 milijardi eura pomoći Atini da ispuni finansijske obaveze koje pristižu u avgustu od 5,9 milijardi eura vlada još uvijek mora da pređe ogroman put ako želi da vrati održivost duga čiji je udio u društvenom bruto proizvodu 150 posto..

   Nova tranša pomoći Grčkoj od eurozone i MMF odobrena je nakon što je parlament u Atini usvojio mjere štednje na zasjedanjima 29. i 30 juna, kao što su kreditori i tražili, a čime se otklanja neposredna opasnost od bankrota zemlje.

   Atina nije uspjela da ostvari zacrtani budžet nakon prvog paketa pomoći dogovorenog prošle godine sa EU i MMF što je povećalo opasnost od širenja krize u eurozoni.

   Pomenuti drugi paket bi trebalo da se primjenjuje od 2011. do 2014.

   Uprkos oslobađanju nove tranše, koja će Atini omogućiti da "prodiše" među zvaničnicima EU raste zabrinutost da su reforme, uključujući mjere štednje od 28 milijardi eura od danas do 2015. godine, previše oštre i mogu prouzrokovati dugoročnu štetu.

   Ministar finansija Poljske Jacek Rostovski rekao je juče da se preveliki naglasak stavlja na mjere štednje, a premalo na rast u Grčkoj.
   Na drugom sastanku ministara eurozone 11. jula finaliziraće se drugi paket pomoći Grčkoj, iako su neki zvaničnici rekli da neće biti iznenađeni ako konačna odluka uslijedi u septembru.