Svijet
0

Ashdown odbio položaj specijalnog posrednika UN-a za Afganistan

FENA
Paddy Ashdown je izjavio da je obavijestio generalnog sekretara Ujedinjenih nacija kako više ne želi razmišjati o položaju posrednika za Afganistan.

U izjavi za javnost on navodi da položaj koji traži podršku afganistanske vlade "praktično i ne postoji".

Njegova odluka je uslijedila nakon što je afganistanska vlada saopćila kako je radije za generala Johna McColla, zamjenika zapovjednika NATO-a u Evropi, na tom položaju.

Ashdown - britanski lord - obavljao je dužnost visokog predstavnika i posrednika EU u BiH od 2002. do 2005.

Lord Ashdown je izjavio kako je obavijestio generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona o svojoj odluci da povuče svoje ime iz razmatranja za položaj specijalnog predstavnika generalnog sekretara zas Afganistan.

"Ovaj posao može se uspješno obaviti samo uz saglasnost međunarodne zajednice i jasnu podršku afganistanske vlade", navodi on u izjavi za javnost objavljenoj u nedjelju.

"Jasno mi je da u Afganistanu nema nephodne podrške za posao koji praktično ne postoji", navodi on u izjavi.

Afganistanski ambasador u UN-u izjavio je ranije za BBC da, iako je lord Ashdown visoko cijenjen u njegovim očima, on nije kandidat koga bi vlada u Kabulu voljela vidjeti na tom položaju.

"Riječ je o tome ko će biti od veće pomoći i ko će više biti u stanju da sarađuje s afganistanskom vladom i raznim elementima međunarodne zajednice u Afganistanu", izjavio je Zahir Tanin.

Spor oko imenovanja - koje bi trebale objaviti UN - došao je u vrijeme zategnutih odnosa između vlade predsjednika Hamida Karzaija i Zapada, javlja diplomatski dopisnik BBC-ja James Robbins.

Afganistanski lider nedavno je kritikovao nastup britanskih vojnika u borbi protiv talibana u nemirnoj pokrajini Helmand.

On očigedno smatra lorda Ashdowna previše snažnom ličnošću, nekoga ko bi mu mogao biti poput suparnika, javlja dopisnik BBC-ja.