Kalifornija
0

Arnold Schvarzenegger napušta položaj guvernera

FENA
Arnold Schwarzenegger (Foto: Reuters)
Arnold Schwarzenegger (Foto: Reuters)
Čuvena filmska rečenica: "Vratit ću se", koju holivudski superstar Arnold Schwarzenegger, poznati "Terminator" i snagator, izgovara u brojnim filmskim situacijama skoro četvrt stoljeća, aktuelna je i u njegovom realnom i političkom životu.

Aktuelni "prvi čovjek" Kalifornije, 63-godišnji Schwarzenegger, član opozicione Republikanske stranke, okončava sedmogodišnji mandat 2. novembra, kada se u ovoj američkoj državi bira novi guverner. On je za guvernera Kalifornije izabran 2003. i 2006. godine.

Poznat po "dobrim, ali neobavezujućim odlukama" i ekološkim kampanjama koje je promovisao i po svijetu, kao prilikom nedavne posjete Moskvi na čelu delegacije kalifornijske Silikonske doline, Schwarzenegger okončava guvernerski mandat s jedva 22 posto podrške birača u Kaliforniji koji mu ne oproštaju nezaposlenost i budžetski deficit.

Prošle sedmice je u intervjuu TwitCastu detaljno naveo šta namjerava da radi: držat će govore, pisati knjige "jednu ili dvije" jer se dosad nije latio autobiografije, promovisati ekologiju...

Što se tiče filma, kako je rekao: "Zavisi... ako se neko pojavi s velikim sinopsisom, s velikom idejom. Pitanje je da li ću imati strpljenja da se tri ili šest mjeseci posvetim snimanju uloge. Ko zna?".

Američka štampa je nedavno pisala da je imao "važan sastanak" s višestrukim Oskarovcem režiserom Jamesom Cameronom, autorom Terminatora i Avatara, te da se "uskoro očekuje važna vijest", prenosi Reuters.

Holivudski hroničari smatraju da je Schwarzenegger, poznati bodibilder od mladosti, još uvijek fizički spreman za uloge kakve su ga proslavile. On i dalje donosi dobit američkoj filmskoj industriji i dobro zarađuje. Čak 250 miliona dolara je donio film "Plaćenici", u kome glume Silvester Stalone (inače autor filma), Bruce Willis i Schwarzenegger.

Politički analitičari, pak, više vjeruju da će Schwarzeneggera odvući politika jer je tokom mandata guvernera Kalifornije obišao brojne zemlje i upoznao vodeće ljude svijeta.

Zbog činjenice da je rođen u Austriji, ne može da "puca" na najviše - na predsjedničko mjesto u SAD-u, ali je moguće da će ga, prema riječima političkog analitičara Alana Hofenblooma, Obama angažovati za neku funkciju povezanu s ekološkim problemima.

Obami je, pred važne izbore za Kongres potreban neki umjeren i poznat republikanac, smatra taj analitičar.

Moguće je i da će se kandidovati za Senat, ali tek kada za dvije godine prođe mandat sadašnje kalifornijske senatorke Dianne Feinnstein koja je iz vladajuće Demokratske stranke.

"Ljudi i dalje vole Arnolda i on može da bira i radi ono što želi", izjavio je holivudski veteran, publicista poznatih Howard Bregmann.