Kraj neprijateljstva?
15

Armenija predložila Azerbejdžanu da potpišu pakt o nenapadanju prije mirovnog sporazuma

F. H.
Mapa: Shutterstock
Mapa: Shutterstock
Armenija je predložila Azerbejdžanu potpisivanje pakta o nenapadanju, u očekivanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma između kavkaskih rivala, prema riječima armenskog premijera Nikola Pašinjana.

Jerevan i Baku vodili su dva rata, 2020. godine i 1990-ih, oko sporne regije Karabah, koju je Azerbejdžan ponovno zauzeo u munjevitoj ofanzivi prošle godine.

"Predstavili smo Azerbejdžanu prijedlog mehanizma za uzajamnu kontrolu naoružanja i potpisivanje pakta o nenapadanju ako potpisivanje mirovnog sporazuma naiđe na odgode", rekao je Pashinyan u govoru tokom proslave Dana armenske vojske.

Također je rekao da Armenija, dugogodišnji saveznik Rusije koji je izrazio strah od azerbejdžanskih vojnih poteza protiv njenog teritorija, mora revidirati svoje sigurnosne aranžmane.

"Moramo preispitati naše strateško razmišljanje u sferi sigurnosti i diverzificirati naše međunarodne odnose u toj sferi. Namjeravamo kupiti novo i moderno oružje, a posljednjih godina vlada je potpisala ugovore o nabavi oružja vrijedne milijarde dolara, rekao je Pašinjan.

Azerbejdžan je zanijekao da ima teritorijalne pretenzije na Armeniju i isključio novi sukob sa svojom susjednom bivšom sovjetskom republikom.

Pašinjan i azerbejdžanski predsjednik Ilham Aliyev ranije su rekli da je mirovni sporazum mogao biti potpisan do kraja prošle godine. Ali mirovni pregovori u kojima posreduje međunarodna zajednica do sada nisu doveli do pomaka.

Prošli mjesec Armenija i Azerbejdžan razmijenili su ratne zarobljenike, što je prvi korak prema normalizaciji odnosa.

Evropska unija, Sjedinjene Američke Države i regionalne sile Turska i Rusija pohvalile su ovaj potez kao "proboj". Njih dvojica su također razgovarali o povlačenju trupa sa zajedničke granice, ali nije uslijedila konkretna odluka.

Razmjena zarobljenika pobudila je nadu u ponovno oživljavanje razgovora licem u lice između Pašinjana i Aliyeva.

Njih dvojica susreli su se nekoliko puta radi pregovora o normalizaciji u kojima je posredovao šef Evropskog vijeća Charles Michel. Ipak, proces je na čekanju od oktobra.