Svijet
0

Armenija: Birači jutros izašli na parlamentarne izbore

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Armenski birači izišli su u subotu ujutro na parlamentarne izbore koji se smatraju testom demokracije u toj kavkaskoj zemlji i glavnom probom za predsjedničke izbore predviđene za iduću godinu, javljaju svjetske novinske agencije.

Očekuje se da će Republikanska stranka predvođena premijerom Seržom Sarkisjanom, štićenikom armenskoga predsjednika Roberta Kočarjana i favoritom za njegova nasljednika, s lakoćom pobijediti oporbu.

Ta stranka, osnovana 1991., već je sedam godina na vlasti.

"Ako Republikanska stranka dobije dovoljno glasova na izborima i moja stranka predloži moju kandidaturu za predsjedničke izbore, ja ću sa zadovoljstvom prihvatiti tu ponudu", rekao je Sarkisjan u intervjuu za Reuters u četvrtak.

Očekuje se da će se glavna borba na izborima voditi između Republikanske stranke i propredsjedničke Prosperitetne Armenije koju je osnovao bogati poslovni čovjek Gagik Carukjan prije tri godine.

Više od 20 stranaka i jedan politički blok natječu se na izborima na kojima oko 2,3 miliona birača u toj bivšoj sovjetskoj republici bira 131 zastupnika u parlamentu.

Da bi prošle izborni prag za ulazak u parlament, stranke moraju dobiti više od pet posto glasova birača, a politički blokovi sedam posto.

Stotine međunarodnih promatrača došle su u Armeniju kako bi nadzirale odvijanje izbora. Među njima je 300 promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja je kritizirala prethodne izbore u Armeniji.

Zapadni promatrači izjavili su da posljednji parlamentarni izbori u Armeniji nisu zadovoljili demokratske standarde, a oporba je zaprijetila uličnim prosvjedima u slučaju izbornih nepravilnosti u subotu.

Birališta su otvorena u 08.00 sati po lokalnom vremenu, a zatvorit će se u 20.00 sati.