Nepoznati detalji
2

Arhivski dokumenti o odnosu Blaira i Putina: Ruski predsjednik osjetljiv na gubitak poštovanja u svijetu

B. R.
Tony Blair i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Tony Blair i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Nacionalni arhiv Velike Britanije je objavio dokumente iz 2001. godine u kojima je sadržano to šta je tadašnji britanski premijer Tony Blair mislio o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu te kakav je odnos imao s dvojicom američkih predsjednika.

Blair je tada smatrao da je važno ohrabriti ruskog predsjednika da prihvati Zapadne vrijednosti. Međutim, britanski zvaničnici su se pitali da li se može vjerovati bivšem obavještajcu KGB-a. Dokumenti otkrivaju da je Putin ponudio izgradnju plinovoda do Velike Britanije.

Blair je početkom 2001., govoreći potpredsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Dicku Cheneyju o svom pristupu ruskom predsjedniku, kazao da će Putina ohrabriti da prihvati Zapadne stavove i Zapadni ekonomski model.

Putina je nazvao ruskim patriotom koji je osjetljiv na, kako je izjavio, gubitak poštovanja u svijetu prema Rusiji. Zaključio je da Putin slično razmišlja kao bivši francuski predsjednik Charles de Gaulle, ali da se njih dvojica ne mogu direktno uporediti.

Predsjednik Rusije je bio prvi svjetski čelnik kojem je Blair 2001. uručio par srebrenih manžeti kao rođendanski poklon. No, drugi zvaničnici u britanskoj vladi tada su bili skeptičniji prema Putinu.

Nekoliko mjeseci ranije za Blairovog savjetnika za odbranu, a kasnije šefa obavještajne agencije MI6 Johna Sawersa je pripremljen dokument o "Putinovom napretku". Nepoznati autori ovog dokumenta su istakli da ponekad Putinovi "konstruktivni" komentari upućeni Blairu nisu u skladu s onim što Rusija radi.

Kako je objavio BBC, duga je lista primjera koji potvrđuju prethodno. Među tim primjerima je tragedija ruske podmornice Kursk u kojoj je život izgubilo 118 članova posade. Putin je izjavio da je zahvalan što je Velika Britanija ponudila pomoć. No, Rusija je ometala tu pomoć. Uvjeravala je, kako je naveo BBC, u neutemeljeni navod da je katastrofa uzrokovana sudarom s britanskom podmornicom.

Kada je u pitanju NATO, Putin je kazao Blairu da neće pokušavati usporiti proširenje ovog vojnog saveza. Istovremeno je tadašnji ministar odbrane Rusije Igor Sergejev rekao ministrima odbrane država članica NATO-a da bi to bila "velika greška" i da će Rusija poduzeti "odgovarajuće korake".

Putin je u pozitivnom tonu govorio o "bliskosti" Rusije i Velike Britanije. Pa je tako ponudio i izgradnju plinovoda preko Baltičkog mora do Velike Britanije. Blairu je ukazao da će se time osigurati "stabilno snabdijevanje plinom u decenijama koje dolaze". Ovo je predloženo i na sastanku ove dvojice zvaničnika u Moskvi 2002., ali plinovod nikada nije izgrađen.

U međuvremenu je djelovanje ruskih obavještajnih službi ostalo na, kako je konstatovao BBC, hladnoratovskom nivou. U dokumentima koje je objavio Nacionalni arhiv Velike Britanije je istaknuto da obavještajne službe "nastavljaju slati aktivne i neprijateljske oficire da rade protiv britanskih interesa širom svijeta".

Clinton je želio osvetu

Blair je 2001. imao priliku da radi s administracijom tada izabranog američkog predsjednika Georgea Busha mlađeg. Iz spomenutih arhivskih dokumenata je vidljivo da je Blair brzo reagovao kada je Vrhovni sud SAD-a u decembru 2000. potvrdio da je Bush mlađi pobijedio na predsjedničkim izborima. Britanski premijer je imao vrlo dobru saradnju s bivšim američkim predsjednikom Billom Clintonom i želio je da brzo uspostavi veze s novim predsjednikom.

Bill Clinton i Tony Blair (Foto: EPA-EFE)
Bill Clinton i Tony Blair (Foto: EPA-EFE)

Bio je prvi strani zvaničnik koji je nazvao Busha mlađeg da bi mu u osmominutnom razgovoru čestitao za to što je izabran za predsjednika. Prije nego što će Bush mlađi biti inauguriran za predsjednika, savjetnik Sawers i Blairov šef kabineta Jonathan Powell su otišli u Washington. Powell je nakon posjete napisao:

"Svi su kazali da žele zadržati dobre odnose. No, neće biti ugodno kao što je bilo ugodno s Clintonovom administracijom. Za razliku od Clintonove administracije, ova nam neće činiti političke usluge".

Tony Blair i George Bush mlađi (Foto: EPA-EFE)
Tony Blair i George Bush mlađi (Foto: EPA-EFE)

Clinton je želio održati prijateljstvo s Blairom i namjeravao je politički napasti Busha mlađeg. Kako je Powell napisao krajem marta 2001., Clinton je želio osvetu. Powell je u pisanom dopisu Blairu istakao da "mi zapravo ne želimo da budemo povezani s Clintonom". Međutim, savjetnik Clintona dok je bio predsjednik Sidney Blumenthal je naglasio da je Clinton razočaran Blairom.