Javier Milei
25

Argentinski predsjednik najavio izmjene čak 300 zakona s ciljem obnove ekonomije

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Argentinski predsjednik Javier Milei je naredio obnovu ekonomije eliminacijom ili promjenom više od 300 zakona, iako mjere deregulacije još uvijek mora odobriti zakonodavno tijelo.

Milei je najavio da planira promijeniti ekonomski sistem Argentine deregulacijom, koristeći pritom svoja predsjednička ovlaštenja.

Rekao je da planira promijeniti više od 300 zakona kako bi postavio temelje za rekonstrukciju argentinske ekonomije i povratio slobodu i autonomiju pojedincima, skidajući državu s njihovih ramena.

"Cilj je da se krene putem obnove zemlje," rekao je Milei u govoru emitovanom na televiziji i radiju.

Milei je obećao da će izvući Argentinu iz ekonomske nevolje, ali je upozorio da je tretman ekonomskim "šokom" jedino rješenje.

On je također upozorio javnost da će se ekonomska situacija pogoršati prije nego što bude bolja.

Šta će se promijeniti nakon implementacije Mileinog plana?

Jedan od najvažnijih aspekata Mileijevih planova bilo bi ukidanje zakona koji regulišu rentu i onih koji spriječavaju privatizaciju državnih preduzeća.

Milei je također najavio "modernizaciju radnog prava kako bi se olakšao proces otvaranja stvarnih radnih mjesta".

Oko 300 deregulacionih mjera koje je Milei najavio utjecat će i na turizam, usluge satelitskog interneta, farmaciju, proizvodnju vina i vanjsku trgovinu.

Da bi mjere bile provedene, one moraju biti objavljene u vladinom listu, a zatim ih mora ocijeniti zajednički odbor zakonodavaca iz oba doma zakonodavnog tijela.

Argentinci već protestiraju zbog mjera štednje i deregulacije

Prije nego što je objavio deregulativne mjere, njegova vlada je već devalvirala argentinski pezo za više od 50 posto .

Najavio je i velika smanjenja državnih subvencija za gorivo i transport koja će se primjenjivati ​​od januara. Ova smanjenja subvencija će direktno utjecati na svakodnevni život Argentinaca, koji su navikli na pozamašnu pomoć države.

Mjere štednje i deregulacije nisu bile dobro prihvaćene u zemlji. Hiljade ljudi okupilo se zato u glavnom gradu zemlje i protestovalo protiv mjera štednje i deregulacije.

Organizatori su također pozvali sindikate u zemlji da objave generalni štrajk.