Svijet
0

Argentina: Bivši diktatori Videla i Bignone osuđeni zbog krađe beba

FENA
Jorge Videla
Jorge Videla
Bivši lideri koji su bili na čelu Argentine za vrijeme vojne vladavine, Jorge Videla i Reynaldo Bignone, su osuđeni za nadgledanje i izvršavanje sistematskog otimanja djece političkih zatvorenika.

Sud u Buenos Airesu je osudio Jorgea Videlu na 50 godina zatvora, a Reynalda Bignonena na 15 godina.

Oni već služe kaznu za zločine počinjene za vrijeme vojne vladavine između 1976. i 1983. godine. Vjeruje se da je u tom periodu oteto više od 400 beba, dok su njihovi roditelji bili u pritvoru.

Suđenje je počelo u februaru 2011. godine, a ukupno je optuženo 11 osoba. Njih devet, uključujući Videlu i Bignonena, je i osuđeno, a dvije osobe su oslobođene optužbi. Videla je za otimanje 20 beba dobio maksimalnu kaznu.

Prema riječima sudije, Videla je kriv za sistematsko otimanje, zatvaranje i skrivanje djece mlađe od deset godina, prenosi BBC.

Porodice žrtava su osude dočekale sa olakšanjem, jer one predstavljaju potvrdu krivice optuženih za ono što mnogi smatraju najgnusnijim zločinima pod vojnom vladavinom.

"Vidjeti lica optuženih je znak da pravda ipak postoji", rekla je Macarena Gelman, jedna od žrtava.

Gelman je odgojio policijski dužnosnik u Urugvaju nakon što je njene roditelje odvela vojska 1976. godine. Sudbinu svoje majke nije nikada saznala, a tijelo njenog oca je pronađeno u zacementiranom rezervoaru na dnu rijeke.