Financial Times
0

'Apatija i proširenje EU'

FENA
Pažnju britanskih dnevnika u utorak privlači i početak kampanje pred izbore za Evropski parlament početkom juna, koje Financial Times zbog 380 miliona registriranih birača u 27 zemalja EU-a opisuje kao drugo najveće glasanje na svijetu – odmah poslije Indije.

Problem je u tome, piše ovaj list, što najmanje polovina ako ne i dvije trećine birača uopće neće izaći na birališta.

"Implikacije takve apatije su veoma ozbiljne ne samo po demokratski kredibilitet Unije već i zbog toga što mala izlaznost obično rezultira boljim rezultatima ekstremističkih stranaka sa njihovim po pravilu discipliniranim članstvom", upozorava Financial Times.

The Independent, pak, piše da Britanci, kojih obično tek trećina glasa na evropskim izborima, takvom apstinencijom gube priliku da utiču na budućnost Unije, na sudbinu zakočenoga Lisabonskog ugovora i "temeljno pitanje njenog proširenja", odnosno koliko bi daleko i brzo taj proces trebalo da ide".

Prijedlog Financial Timesa kako da se prekine ovakva apatija jeste da vodeće nacionalne stranke, laburisti i konzervativci, "prestanu tretirati evropske izbore kao drugorazredno alternativno glasanje".