Svijet
0

AP: osporena isplata pet miliona dolara za otkrivanje Moussaouija

FENA
Američka administracija isplatila je nagradu od pet miliona dolara bivšem instruktoru letenja iz Minnesote koji je vlastima pružio informacije što su dovele do hapšenja i osude Zacariasa Moussaouija, sudionika zavjere za terorističke napade od 11. septemba 2001., no kolege nagrađenom osporavaju zasluge, izvijestila je u petak agencija Associated Press.

Dobitniku nagrade, Clarenceu Prevostu, u četvrtak je u State Departmentu odano priznanje na ceremoniji iza zatvorenih vrata, a isplatu su prošle jeseni tajno odobrili državna tajnica Condoleezza Rice i ministartvo pravosuđa, kazali su američki dužnosnici za AP.

Nagrada iz programa State Departmenta "Nagrade za pravdu", prva je i jedina koja je do danas dodijeljena jednom američkom građaninu povezano s napadima 11. septembra 2001., kazali su dužnosnici.

U okviru programa "Nagrade za pravdu", pokrenutog 1984., isplaćeno je oko 77 miliona dolara, koje je primilo više od 50 osoba.

Nagrada Prevostu je neuobičajena i zbog toga što Moussaoui, koji je uhapšen uoči napada, nikada nije imenovan kao osumnjičeni u programu State Departmenta, koji uglavnom traži informacije o počiniteljima ili planerima terorističkih napada protiv američkih interesa ili građana u inozemstvu.

State Department ne identificira primatelje nagrada, pozivajući se na privatnost i sigurnosne razloge. Dva dužnosnika su, ipak, rekla da je nagrada otišla Prevostu, ključnom svjedoku na suđenju Moussaouiju, koji je ranije govorio u svojoj ulozi u slučaju.

Dužnosnici su govorili uz uvjet da ostanu neimenovani, navodi AP.

Prevost (69), bivši vojni pilot, bio je Moussaouijev instruktor leta u Međunarodnoj pilotskoj akademiji Pan Ama u blizini Minneapolisa u augustu 2001., i jedan od nekoliko ljudi iz akademije koji su upozorili FBI-a zbog Moussaouijeve sumnjive želje da, iako bez pilotskog iskustva, upravlja jumbo-jetom Boeing 747.

Agencija AP navodi da nije uspjela kontaktirati Prevosta, i dodaje kako je vijest o njegovoj nagradi iznenadila drugu dvojicu instruktora leta Pan Ama, Tima Nelsona i Hugha Simsa, kojima je odano priznanje za dojavu FBI-u o Moussaouiju, a u rezoluciji Senata iz 2005. pohvaljeni su za "hrabrost" i "herojstvo".

"On je sigurno bio tamo, no on nije zvao FBI. Nemam pojma zašto je on primio nagradu", rekao je Sims u telefonskom razgovoru iz Fort Myersa na Floridi.

Prevost je na suđenju kazao kako je on tražio od službenika pilotske škole da zovu FBI, i jednog se dana pojavio agent i pitao ga za Moussaouija.

Sims je rekao za AP kako se sjeća da su dva dana nakon što su upoznali Moussaouija, on i Nelson zasebno zvali FBI.

Nelson u četvrtak navečer nije bio dostupan, ali je njegova supruga Jodie Quinn-Nelson izjavila za AP da je nagrada "dana krivoj osobi" te da je njezin suprug uznemiren. "Mi smo zapanjeni time što se ovdje događa", kazala je.

Nakon hapšenja, Moussaoui je ostao tri i po sedmice u pritvoru, zbog kršenje imigracijskih propisa, malo što rekavši istražiteljima prije nego što su oteti avioni udarili u blizance WTC-a i Pentagon 11. septembra. Agenti FBI u Minneapolisu nisu uspjeli uvjeriti nadređene u Washingtonu da traže nalog za pretragu Moussaouijevih osobnih stvari i laptopa, prenosi Hina.

Moussaoui je kasnije priznao da je bio "20. otmičar" i osuđen je na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, a tijekom suđenja je rekao kako je trebao pilotirati petim zrakoplovom i letjeti na Bijelu kuću. Kada se porota odlučila protiv smrtne kazne, povukao je iskaz i tvrdio da nije povezan s 11. septembra, govoreći da je lagao jer nije vjerovao u pošteno suđenje.