Ruski ambasador u SAD-u
2

Antonov: Izjave američkih zvaničnika ugrozit će ionako loše odnose Rusije i SAD-a

V. K.
Antonov je dugogodišnji ambasador Rusije u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
Antonov je dugogodišnji ambasador Rusije u SAD-u (Foto: EPA-EFE)
Nakon što je Ruska Federacija zbog izjava američkog predsjednika Joea Bidena opozvala svog ambasadora iz Washingtona, oglasili su se iz Ambasade Rusije te još jednom uputili kritiku SAD-u zbog izjava vezanih za Rusiju i Vladimira Putina.
Kako je najavljeno, ruski ambasador u Washingtonu Anatoly Antonov doputovat će u Moskvu 20. marta na sastanak sa Ministarstvom vanjskih poslova na kojem će se razgovarati o trenutnim odnosima između SAD-a i ove države, kao i o daljnjim koracima vezanim za optužbe iz SAD-a o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore.

Tom prilikom, na zvaničnoj stranici Ambasade Rusije, pogoršanje odnosa između dvije sile komentirao je i ruski ambasador koji je naglasio kao je Washington svojim postupcima doveo odnose između Rusije i SAD-a u slijepu ulicu.

"Ova situacija rezultat je politike Washingtona, koja je posljednjih godina bilateralne odnose u osnovi namjerno dovela u slijepu ulicu. Nekonstruktivni administrativni kurs protiv naše zemlje ne odgovara Rusiji ni Sjedinjenim Američkim Državama, a pojedinačne nepromišljene izjave američkih lidera ugrožavaju krah ionako loših odnosa", naveo je Antonov.

Ruski ambasador ponovio je kako obje zemlje imaju posebnu odgovornost za pitanje sigurnosti u svijetu.

"Zalažemo se za dijalog između dvije stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a koje nose posebnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost. Pretpostavljamo da dobre i pragmatične veze između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država ispunjavaju težnje naših zemalja i čitave međunarodne zajednice", rekao je ruski ambasador.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova Rusije jučer je donijelo odluku o opozivu ambasadora ove države iz SAD-a nakon što je američki predsjednik Joe Biden izjavio da će Rusija platiti cijenu za miješanje u izbore u SAD-u i da je saglasan s ocjenom da je ruski predsjednik Vladimir Putin ubica.