Ambasador Rusije u SAD-u
0

Antonov: Biden će u budućnosti morati promijeniti pristup ukoliko želi saradnju s Rusijom

V. K.
Antonov izuzetno cijenjen diplomat (Foto:Facebook)
Antonov izuzetno cijenjen diplomat (Foto:Facebook)
Ambasador Ruske Federacije u SAD-u Anatoly Antonov tokom konferencije za medije u Washingtonu govorio je o trenutnim odnosima između ove dvije sile te je naglasio kako je Rusija spremna za saradnju sa SAD-om pod određenim uslovima.

Konferencija za medije organizovana je nakon sastanka u uglednom klubu Cosmos, a na njoj je ruski ambasador izjavio kako Rusija u skorijoj budućnosti namjerava SAD-u ponuditi mnogo pozitivniji program saradnje koji bi, prema mišljenju Antonova, trebao zamijeniti američki pristup Rusiji, koji je do sada uvijek pokazivao "dvije strane medalje".

Prema riječima Antonova, nakon što je Joe Biden preuzeo dužnost predsjednika SAD-a već su se pojavili obrisi nove politike prema Rusiji. Kako se navodi, iako politika nove administracije jeste promjena u odnosu na raniji period, ona je u suštini zasnovana na starim odnosima prema Rusiji.

"To podrazumijeva saradnju s Rusijom vezano za pitanja koja su od američkog interesa. Istovremeno, koncept kojim će se druge zemlje nastojati udaljiti od Rusije koristit će se što je više moguće. Takav pristup nije najbolja opcija za dvije zemlje koje su stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a te snose posebnu odgovornost za međunarodni mir i sigurnost i takav pristup se mora promijeniti", objasnio je Antonov.

Ruski ambasador odgovorio je i na pitanja vezana za slučaj Alekseja Navalnog, ali i na sve učestalije optužbe iz SAD-a o umiješanosti ruskih hakera u cyber napade na američke savezne institucije i privatne kompanije.

"Što se tiče neutemeljenih i kategoričnih optužbi protiv Rusije, mi konstantno govorimo kako se o svim tvrdnjama treba raspravljati na profesionalan način. To podrazumijeva raspravu zasnovanu na činjenicama i analizama, a ne na pretpostavkama i emocijama koje su zastupljene trenutno u javnom prostoru. Rusija ne želi mijenjati SAD i isticati ideološke razlike u odnosima dviju država. Isti pristup očekujemo i od Bidenove administracije", rekao je Antonov.

Na kraju je ambasador Rusije u SAD-u naglasio kako je došlo krajnje vrijeme da se države prestanu dijeliti na osnovu unutrašnje organizacije.

"Vrijeme je da prestanemo dijeliti zemlje na dobre i loše, što podrazumijeva da su dobre demokratske, a loše većinom autoritarne. Svjetski poredak nakon Drugog svjetskog rata zasnovan na Povelji UN-a predviđa ista prava za sve zemlje bez obzira na njihovu unutrašnju organizaciju. Namjera Zapada da međunarodni pravni poredak zamijeni poretkom zasnovanim na pravilima koja se utvrđuju u zapadnim prijestolnicama dovest će do pogoršanja sukoba i gubitka kontrole nad međunarodnim sistemom", zaključio je Antonov.