Svijet
0

Ankete: Obama povećao prednost nad Romneyjem

FENA
Barack Obama i Mitt Romney
Barack Obama i Mitt Romney
Nove ankete javnosti u ovoj sedmici pokazuju da je američki predsjednik Barack Obama stekao značajnu prednost nad republikanskim predsjedničkim kandidatom Mittom Romneyjem zahvaljujući snažnoj kampanji koju predvodi štab za reizbor američkog predsjednika.

Anketa Fox Newsa objavljena u petak pokazala je da Obama vodi pred Romneyjem za devet posto, s 49 naprema 40 posto glasova podrške širom zemlje. Nova anketa slijedi trend koji su pokazale dvije ankete objavljene u ovoj sedmici. I ankete CNN-ORC-a i Reuters-Ipsosa pokazale su da Obama ima prednost od sedam posto glasova podrške pred Romneyjem, prenosi Xinhua.

Ankete ukazuju na nagli rast podrške Obami među neopredjeljenim glasačima. Sudeći po anketi Fox Newsa, Obamina popularnost u toj kategoriji glasača porasla je na 11 posto s ranijih četiri posto.

Glavni razlog za povećanje Obamine prednosti leži, međutim, u negativnom imidžu Romneyja među glasačima. Anketa Fox Newsa pokazala je da 46 posto glasača ima negativno mišljenje o Romneyju, što predstavlja rast od pet posto u odnosu na prethodnu anketu.

Nasuprot tome, 54 posto anketiranih glasača ima pozitivno mišljenje o Obami. Anketa je također pokazala da je broj glasača koji imaju pozitivno mišljenje o Romneyju opao za šest posto u odnosu na prošli mjesec, i sada iznosi 46 posto anketiranih.