Svijet
0

Angela Merkel doputovala u Afganistan

FENA
Njemački kancelar Angela Merkel doputovala je u subotu ujutro u prvu posjetu Afganistanu, u okviru koje će se sastati s predsjednikom Hamidom Karzaijem i obići njemačke pripadnike snaga za stabilizaciju u toj zemlji, saopćio je portparol vlade u Berlinu.

Njemački parlament je, uprkos protivljenju javnog mnjenja, prošlog mjeseca produžio za još jednu godinu mandat kontingentu od 3.000 vojnika, stacioniranih na relativno mirnom sjeveru Afganistana.

Prema rezultatima anketa, svega 29 posto Njemaca podržava ostanak vojnika u toj zemlji. Berlin je zabranio svojim trupama učešće u vojnim operacijama, pa čak i noćne patrole.

Međutim, njemački saveznici u NATO-u, koje se bore protiv talibanskih pobunjenika na jugu i istoku Afganistana, očekuju od njemačkih snaga dodatno angažovanje u akcijama ne samo na sjeveru zemlje, već i šire.

Snage NATO-a su raspoređene u Afganistanu od američke invazije na tu zemlju 2001. godine i svrgavanja talibanskog režima.

Talibani su u protekle dvije godine regrupisali snage u tradicionalnim uporištima na jugu i istoku zemlje i skoro svakodnevno napadaju afganistanske i strane vojnike.