Svijet
24

Analitičari: Kriza u Rusiji će biti još gora, police će uskoro biti prazne

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Duboka recesija, vrtoglavi rast cijena i krhki bankarski sistem. Iako se čini da je rublja stabilizovana nakon katastrofalnog pada u protekloj sedmici, Rusija se i dalje suočava sa teškim posljedicama turbulencija.

Za većinu Rusa sedmica je završena sa olakšanjem jer se rublja ipak na kraju stabilizovala te sada 60 rubalja vrijedi jedan dolar. No, sankcije Zapada zbog krize u Ukrajini i pad cijena nafte uzdrmale su zemlju koja ovisi o izvozu energije.

Predsjednik Vladimir Putin pokušao se hrabro nositi s krizom govoreći da je oporavak neminovan, iako je priznao da bi on mogao potrajati i dvije godine. Međutim, nije najavio nikakve ekonomske reforme ni specifična rješenja za krizu, piše AFP.

Analitičari međutim ističu da će u narednih šest mjeseci kriza u Rusiji sigurno biti još gora. Navode kako je uzdrmano povjerenje u centralnu banku, u valutu, te uopće u ekonomiju Rusije.

Prema mišljenju analitičara, inflacija će rasti zbog pada rublje, a police u prodavnicama će biti prazne već nakon Nove godine.

Pojedini dobavljači već su zaustavili isporuke u pokušaju da podignu cijene. Neke prodavnice su već zatvorene, dok velike firme posluju sa oprezom, Apple je obustavio online prodaju u Rusiji, a Ikea je obustavila prodaju kuhinja i kućanskih aparata, uz upozorenje da se cijene u prodavnici i na web stranici mogu razlikovati. Opel i Chevrolet više ne isporučuju automobile do trgovaca.

Sve su stoga češća predviđanja da će mnogi zapadni brendovi uskoro nestati iz Rusije. Taj trend je dakle već započeo, a inflacija bi mogla narasti i do 15 posto. To će dodatno utjecati na kupovnu moć Rusa.

Sve je više i znakova da se valutna kriza širi na bankarski sektor, ističu analitičari, navodeći kako je finansijski sektor Rusije posebno ranjiv.

Kriza koju ovih dana preživljavaju Rusi podsjetila je na onu iz 1998. No, analitičari ističu da nema razloga za to, budući da je tada Rusija bankrotirala, a sada je još uvijek u finansijski dobrom stanju. Navode kako su visoke cijene nafte u proteklih deset godina omogućile Moskvi da nagomila značajne devizne rezerve, što ruskoj vlasti još uvijek daje značajne mehanizme da interveniše.