Svijet
27

Analitičar Neven Kazazović o izborima u SAD-u: Trump je diletant i put u propast, Clinton je bezbolnija varijanta

Piše: Irvin P.
Foto: EPA
Foto: EPA
Građani Sjedinjenih Američkih Država 8. novembra odlučuju ko će biti 45. predsjednik zemlje, a biraju između šest kandidata od kojih su najprominentniji Hillary Clinton iz Demokratske partije i Donald Trump u ime Republikanske partije.

U jednoj od najčudnijih i najnekorektnijih predizbornih kampanja u historiji SAD-a, perjanicu nosi tajkun Donald Trump koji je gotovo svake sedmice priređivao po jednu izjavu bez presedana. Od zabrane ulaska u SAD muslimanima, preko deportacije migranata, do podizanja zida između SAD-a i Meksika te zaključno sa nekoliko optužbi za seksualno uznemiravanje, Trump je postao gola slika američke narodne desnice koja izaziva prezir.

S druge strane je Hillary Clinton, dugogodišnja aktivistica, prva dama SAD-a, a na kraju i državna sekretarka. Riječ je o predstavnici establišmenta vašingtonske politike lijevog centra, prekonzervativna za socijaldemokrate, ali preliberalna za desničare što je čini nastavkom dosadašnje politike za jednu, i manje zlo za drugu grupu progresivnih birača u zemlji.

Bosanskohercegovački vanjskopolitički analitičar Neven Kazazović smatra da Sjedinjene Američke Države ovoga puta imaju izbor između dvije opcije - postati globalni hegemon ili globalni vođa.

"Izbor je zapravo između katastrofe i neke vrste svjetske harmonije. Trump previše priča o moći i zato mislim da je to put u propast. Možda ne tako brzo, ali to je neminovno", smatra Kazazović koji dodaje da se u Washingtonu mora promijeniti općeprihvaćena formula koja glasi "tržište, profit, moć".

Naime, on smatra da Sjedinjene Američke Države već 100 godina vode istu politiku čiji je sastavni dio rasparčavanje Rusije. Upravo zato, kaže Kazazović, ovakvu Ameriku najviše plaši partnerstvo Evrope i Rusije što će se oslikavati u njenoj konstantnoj politici.

Razlika između Trumpa i Clinton je enormna i Kazazović naglašava da je Hillary Clinton bezbolnija varijanta čak i kada ona drži uzde u NATO-u i ako popušta jedino kada je na to prisiljena, sve češće zbog utjecaja Njemačke.

Kazazović smatra da će podršku za Hillary Clinton dati i građani SAD-a porijeklom iz Bosne i Hercegovine.

"Clinton poznaje problem Bosne i Hercegovine, dok je Trump u tome totalni diletant. On nije znao ni gdje je Alep", zaključio je Kazazović dodajući da bi u slučaju njegove pobjede mogli samo nagađati eventualnu poziciju BiH.

U slučaju pobjede Hillary Clinton, potpredsjednik SAD-a bit će Tim Kaine, dok u Trumpovom slučaju njegove korake prati Mike Pence. Pored njih, četiri najpopularnija kandidata za šefa države iz manjih partija su Gary Johnson, Jill Stein, Darrell Castle i Evan McMullin. U saveznim državama pojavit će se 24 manje poznata kandidata za predsjednika.