Svijet
0

Amnesty International traži od NATO-a da prekine prebacivanje zatvorenika Afganistancima

FENA
NATO članice riskiraju da okrenu leđa mučenjima nastavljanjem prebacivanja zatvorenika u afganistanske zatvore, sudeći po izvještaju Amnesty Internationala.

U izvještaju se navode, kako se nazivaju, "konzistentni" incidenti mučenja i drugih zlostavljanja od Afganistanske obavještajne službe ili NDS-a, javio je BBC.

Međunarodno pravo zabranjuje prebacivanje zatvorenika ako ima razloga da se sumnja da će biti zlostavljani ili mučeni.

NATO, međutim, tvrdi kako Afganistan ima zakonsku odgovornost za afganistanske zatvorenike.

Amnesty želi da se transferi prekinu dok se ne uvedu odgovarajuuće smjernice.

Neke članice Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć (IASAF) pod NATO-vim vodstvcom - uključujući Veliku Britaniju, Holandiju i Kanadu - imaju "memorandume o razumijevanju" s afganistanskim vlastima, koji bi trebali osigirati da se transferi obavljaju u skladu s međunarodnim standardima.

Amnesty, međutim, tvrdi kako je precizan nadzor saporazuma nemoguć, djelimično i zbog toga što su mnogi krajevi zemlje nedostupni.

U izvještaju se navodi da su zatvortenici šamarani, izlagani ekstremnoj hladnoći i lišavani hrane.

Izvještaj zaključuje kako bi se transferi trebali prekinuti dok se ne učine napori na poboljšanju uslova u afganistanskim zatvorima i obuci zatvorskog osoblja.

Transfer zatvorenika trebao bi se nastaviti tek kada tretman zatvorenika u Afganistanu udovolji međunarodnim standardima, traži se u izvještaju.

ISAF je, međutim, nespreman da promijeni trenutne aranžmane.

Afganistan je suverena zemlja koja ima zakonsku odgovornost za pritvaranje Afganistanaca", izjavio je portparol ISAF-a James Appathurai.

Nije na NATO-u da stvori paralelnu zatvorsku strukturu koja je van domašaja zakona ove zemlje", kazao je.

Amnesty je saopćio kako su britanske vlasti potvrdile da istražuju navodna mučenja zatvorenika prebačenih u septembru, te da su belgijski zvaničnici priznali kako su izgubili svaki trag sumnjivog bombaša koji je prebačen NDS-u.

Izvještaj nije istražio zatvorski sitem američke vojske u Afganistanu.