Reakcije nisu izostale
0

Amnesty International optužio Izrael za aparthejd nad Palestincima

B. R.
Izvještaj AI-a tretirao izraelski odnos prema Palestincima (Foto: EPA-EFE)
Izvještaj AI-a tretirao izraelski odnos prema Palestincima (Foto: EPA-EFE)
Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesty International (AI) je optužila Izrael za aparthejd nad Palestincima, a to je uzrokovalo oštru reakciju Izraela koji je to nazvao antisemitizmom.

AI je izraelski odnos prema Palestini istakao u izvještaju koji ima 300 stranica, a čiji je sadržaj danas objavljen. U izvještaju je Izrael optužen za "neljudsko i nehumano premještanje, pritvaranje, mučenje, ubistva i teško kršenje osnovnih ljudskih prava".

Konstatovano je da je na djelu sistemsko ugnjetavanje i dominacija nad Palestincima te da se ovaj narod tretira kao "inferiorna nejevrejska rasna grupa".

Poput izraelske organizacije za ljudska prava B'Tselem i međunarodne organizacije za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) i AI je razmatrao djelovanje Izraela na palestinskim područjima koja je okupirao, kao i odnos prema Palestincima koji žive u Izraelu.

Izrael je sadržaj izvještaja nazvao netačnim i pristrasnim i prije nego što će biti zvanično objavljen. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Izraela Lior Haiat je poručio AI-u da koristi dvostruke standarde i demonizaciju kako bi delegitimirao postojanje Izraela kao "domovine jevrejskog naroda". Prema njegovim riječima, to su elementi od kojih je sačinjen pravi savremeni antisemitizam.

Reagovalo je i nekoliko jevrejskih organizacija u Sjedinjenim Američkim Državama, među kojima je i jedna od najsnažnijih lobističkih - Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC).

Između ostalog, ocijenjeno je da se antisemiti širom svijeta ovim izvještajem podstiču da potkopaju jedinu jevrejsku državu, dok se istovremeno minimizira užasna patnja koja je rezultat aparthejda u Južnoj Africi. Izraelu je uvijek bilo neprihvatljivo poređenje njegovog sistema s aparthejdom koji je vladao Južnom Afrikom, prenosi CNN.