Zbog zdravstvenog rizika
159

Amerikancima oslabljenog imuniteta dozvoljena vakcinacija trećom dozom vakcine Pfizer i Moderna

FENA
U SAD-u odobrena vakcinacija trećom dozom vakcine Pfizer i Moderna (Foto: EPA-EFE)
U SAD-u odobrena vakcinacija trećom dozom vakcine Pfizer i Moderna (Foto: EPA-EFE)
Američki regulatori za lijekove saopćili su da primatelji transplantata i drugi s izrazito oslabljenim imunološkim sistemom mogu dobiti dodatnu dozu vakcine Pfizer ili Moderna kako bi ih bolje zaštitili jer se nastavlja širiti delta soj koronavirusa.

Kasno sinoćna najava američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) odnosi se na nekoliko miliona Amerikanaca koji su posebno ugroženi zbog transplantacije organa, karcinoma ili drugih zdravstvenih problema. Nekoliko drugih zemalja, uključujući Francusku i Izrael, imaju slične preporuke, izvještava agencija AFP.

"To omogućuje ljekarima da jačaju imunitet kod određenih imunokompromitovanih osoba kojima je potrebna dodatna zaštita od koronavirusa", izjavila je dr. Janet Woodcock, FDA-ova povjerenica.

FDA je utvrdila da primatelji transplantata i drugi sa sličnim nivoom ugroženog imuniteta mogu primiti treću dozu vakcine proizvođača Pfizer/BioNTech i Moderna najmanje 28 dana nakon što su dobili drugu dozu. FDA nije spomenula pacijente s oslabljenim imunitetom koji su primili vakcinu proizvođača Johnson & Johnson s jednom dozom.

Najava dolazi uslijed zaraznijeg delta soja koronavirusa koji se širi po većem dijelu zemlje, povećavajući broj zaraženih, hospitaliziranih i smrtnih slučajeva do razine koja nije viđena od prošle zime.

Zdravstvene vlasti smatraju da je dodatna doza dio početnog recepta za osobe s oslabljenim imunitetom. Na primjer, Francuska od aprila potiče da takvi pacijenti dobiju treću dozu četiri sedmice nakon redovne druge injekcije. Izrael i Njemačka također su nedavno počeli preporučivati ​​treću dozu vakcine.