Svijet
1

Amerikanci ubrzano kupuju oružje

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Amerikanci se sve više naoružavaju - predizborno obećanje predsjednika SAD Baracka Obame da će pooštriti pravila prodaje borbenog oružja podstaklo je stanovnike na brzu kupovinu oružja.

Eksperti upozoravaju da novi val naoružavanja stanovništva može da dovede do novih tragedija i masovnih pucnjava.

Običaj da se nosi sa sobom pištolj ili da se kod kuće drži puška potiče još iz perioda rađanja američke države i tradicionlano se poštuje i danas.

Ipak, ovaj dio američke treadicije sve više otežava život običnim građanima.

Posljednji događaji vezani za masovnu pucnjavu na posjetioce bioskopa u gradu Aurora, u državi Kolorado, izazvali su burnu diskusiju o pooštravanju kontrole prometa oružja.

Istovremeno, to je dovelo i do rasta prodaje naoružanja.

Eksperti ističu da je američko društvo naviklo da ima slobodan pristup oružju, jer je to dio njegove kulture. Zato nije realno da će iko, pa ni Obama, moći da uvjeri društvo ili da nametne odluku o odustajanju od vatrenog oružja.

Istovremeno, težnja Amerikanaca da se naoružaju diktirana je željom da se zaštite od uličnog kriminala. Njegova raspostranjenost u SAD danas ponovo poprima prijeteći karakter.

Stanovnici mnogih američkih gradova suočavaju se sa mogućnošću napada raznih etničkih bandi na njih.

Ipak, sve veće količine oružja mogu da dovedu do novih nesreća.

Oružje može da bude opasno za sve, prvenstveno za porodicu u kojoj živi vlasnik oružja.

Kao munja, bilo koja nervoza na ulici može da izazove određeni psihološki napad u čovjeku, i on će upotrebiti oružje, obračunavajući se i dokazujući da je u pravu - upozoravaju eksperti.

Mnogi upozoravaju da pisanje u medijima o detaljima masovnih ubistava može da podstakne američke građane koji pate od skrivene šizofrenije da se "proslave" i da se iskažu na sličan način.