Michelle Leonhart
0

"Amerikanci trgovce drogom traže i u afganistanskoj vladi"

FENA
Michele Leonhart
Michele Leonhart
Američka agencija za borbu protiv droge (DEA) spremna je trgovce drogom tražiti i u samoj afganistanskoj vladi, izjavila je u četvrtak privremena direktorica te agencije Michele Leonhart.

"Ići ćemo tamo gdje će nas odvesti dokazi", izjavila je direktorica DEA-e, agencije koja zavisi od američkog ministarstva pravosuđa, na konferenciji za štampu u Kabulu, prenio je AFP.

"Ako ima dokaza protiv visokih vladinih zvaničnika, vjerujem da ćemo ih u partnerstvu s policijom koja se bori protiv droge i ministarstvom unutarnjih poslova iskoristiti", dodala je ona.

To je bio odgovor Michele Leonhart na pitanje novinara o umiješanosti Ahmeda Walija Karzaija, brata predsjednika Hamida Karzaija, u trgovinu narkoticima u pokrajini Kandahar, u kojoj on predsjedava lokalnim parlamentom.

Nekoliko zapadnih zemalja redovno osuđuje umiješanost visokih vladinih zvaničnika i pokrajinskih vlasti u trgovinu drogom.

"Sada kada smo brojniji, kada možemo raditi zajedno i zajedno voditi velike istrage, obratit ćemo pažnju na korupciju", kazala je Michele Leonhart.