Utrka s vremenom
103

Amerikanci strahuju da bi Kina mogla prije doći do njihovog aviona na dnu Južnog kineskog mora

D. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Amerikanci strahuju da bi Kina mogla prije doći do njihovog aviona na dnu Južnog kineskog mora.

SAD strahuju da bi Kina mogla prije doći do američkog borbenog aviona F-35C koji je zbog problema pri slijetanju na nosač pao u Južno kinesko more.

Američka mornarica čini sve kako bi što prije došla do svog borbenog aviona F-35C, koji se trenutno nalazi na dnu Južnog kineskog mora. Do incidenta je došlo kada je pilot aviona tokom vježbe pokušao sletjeti na nosač aviona USS Carl Vinson, no to mu nije uspjelo iz zasad nepoznatih razloga pa je bio prisiljen da iskoči. Avion je potom udario o palubu te pao u more, a pri tome je povrijeđeno šest mornara. Povrijeđeni pilot je spašen helikopterom.

Riječ je o avionu vrijednom više od 100 miliona doalra, koji sadrži povjerljivu tehnologiju, a koja prema mišljenju Amerikanca veoma interesuje Kineze.

F-35C je verzija borbenog aviona specijalno dizajnirana za upotrebu na nosačima aviona, a problem za Amerikance je navodno činjenica što je njihovom najbližem brodu treba deset dana da stigne do mjesta nesreće. To je predug period pa američka mornarica strahuje da bi do aviona prije mogle doći kineske podmornice. Poznato je da Kina polaže pravo na Južno kinesko more što Amerikanci osporavaju, a primjer toga je upravo USS Carl Vinson koji prkosi svojom plovidbom s namjerom da "brani međunarodnu slobodu plovidbe".

"Svjesni smo vrijednosti F-35 aviona u svakom aspektu značenja te riječi. Dok nastavljamo pokušavati doći do aviona, radit ćemo to uz mjere sigurnosti, ali i u našim nacionalnim sigurnostim interesima", izjavio je glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Kineska strana tvrdi da je američki avion ne zanima.

"Vidio sam različite izvještaje, to nije prvi put da Amerikanci imaju nesreću u Južnom kineskom moru. Ne interesuje nas njihov avion, pozivamo dotičnu zemlju da doprinese regionalnom miru i stabilnosti, a ne da pokazuje mišiće", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian.

Godine 2001. je teško oštećeni američki EP-3 avion za izviđanje hitno sletio na kineski otok Hainan nakon sudara s kineskim borbenim avionom. Taj borbeni avion je pao, a pilot je pogonuo.

S druge strane, 24 člana posade aviona EP-3 su preživjela, ali su zadržani i ispitani prije nego su ih kineske vlasti oslobodile deset dana kasnije. U međuvremenu je kineska vojska rastavila i analizirala povjerljivu opremu aviona EP-3, kao i obavještajne materijale, a avion je vraćen u dijelovima.

Ovo je treći put da je F-35 pao u more te da mora biti vađen na površinu. U novembru je britanis F-35B izgubio snagu i pao nedugo nakon polijetanja s nosača HMS Queen Elizabeth u Sredozemnom moru. Pilot je iskočio, a avion je podignut s morskog dna nekoliko sedmica kasnije.

Također, u aprilu 2019. godine japanski F-35A je pao u Pacifik pri brzini većoj od 1.000 km/h. pilot je poginuo, a pronađeni su tek dijelovi aviona.