Svijet
0

Amerikanci pozvani na oprez zbog terorističke prijetnje

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka administracija u petak je pozvala na oprez Amerikance koji borave u inozemstvu zbog terorističke prijetnje uoči 10. godišnjice napada od 11. septembra 2001.

Washington u svom upozorenju ne identificira neku konkretnu prijetnju, ali podsjeća da je Al Kaida "pokazala interes i sposobnost da zaprijeti atentatima protiv SAD-a i njegovih interesa u svijetu", prenijele su agencije.

Savezna vlada pojačala je sigurnost diljem SAD-a u sklopu priprema za 10. godišnjicu terorističkih napada od 11. septembra, ali dužnosnici kažu kako ne postoji konkretna naznaka da je u toku provedba neke terorističke urote protiv SAD-a.

Amerikanci mogu očekivati više sigurnosti u zračnim lukama, javnom prijevozu, na granicama, u vladinim zgradama i na velikim sportskim natjecanja tokom septembra, kazali su dužnosnici sigurnosti kao u petak prenosi CBS News.

Pojačane su mjere sigurnosti u zračnim i morskim lukama, na željezničkim stanicama, kod nuklearnih elektrana i velikih sportskih dvorana diljem zemlje. FBI i ministarstvo domovinske sigurnosti brifiraju državne i lokalne policijske agencije o mogućoj terorističkoj prijetnji SAD-u i načinima za povećanje sigurnosti u njihovim zajednicama.

Uoči godišnjice, i na sam 11. septembra, planirani su komemorativni skupovi diljem SAD-a u spomen na gotovo 3.000 ljudi poginulih u napadima 2001.

Središnje komemoracije, uz sudjelovanje najviših državnih dužnosnika, održat će se u New Yorku, Washingtonu i kod Shanksvillea u Pennyslavaniji, na mjestima udara četiri putnička zrakoplova koja su 11. septembra 2001. oteli pripadnici Al Kaide.

"U ovome trenutku nema konkretne ili vjerodostojne prijetnje, no to ne znači da smo mi opušteni kada je riječ o našoj budnosti", izjavio je u četvrtak John Brennan, savjetnik predsjednika Baracka Obame za nacionalnu sigurnost i protuterorizam.

"Svi smo zabrinuti zbog usamljenih igrača koji su vani, zabrinuti smo da Al Kaida i drugi mogu pokušati iskoristiti događaje vezane uz godišnjicu 11. septembra", dodao je Brennan.

"Poduzimamo odgovarajuće, razborite mjere sigurnosti kako bi otkrili i spriječili terorističke urote protiv Sjedinjenih Država", izjavio je glasnogovornik ministarstva domovinske sigurnosti Matt Chandler.

Neke od prvih informacija prikupljenih u pakistanskom kompleksu Osame bin Ladena, nakon što je ubijen u maju, pokazali su da je Al Kaida razmatrala plan napada na SAD na 10. godišnjicu 11. septembra.

Ali, protuteroristički dužnosnici vjeruju da planiranje nikada nije odmaklo od početne faze, te da nema novijih obavještajnih podataka koji bi ukazivali da je riječ o aktivnoj uroti.