Najmanje 32 poginulih
0

Amerika zbraja žrtve nakon razornog tornada, meteorološke službe upozoravaju na nove opasnosti

S. Š.
Mnoge porodice u južnom dijelu Amerike ostale su bez krova nad glavom (Foto: EPA-EFE)
Mnoge porodice u južnom dijelu Amerike ostale su bez krova nad glavom (Foto: EPA-EFE)
Broj žrtava u južnom i srednjem dijelu zapada Sjedinjenih Američkih Država nakon tornada i olujnih vremenskih prilika porastao je na 32, a meteorolozi za naredne dane najavljuju nastavak nevremena.
Broj mrtvih popeo se na 32, a prognozirano je još opasnije vrijeme za široki dio juga i srednjeg zapada koji su već u ruševinama zbog naleta oluja koje su podstakle tornada u najmanje 11 država.

Snažno nevrijeme pogađa 11 saveznih država na jugu i srednjem zapadu Amerike, ostavljajući za sobom ogromnu materijalnu štetu i odnoseći ljudske živote.

Smrtni slučajevi bilježe se u Tennesseeju gdje je zbog tornada došlo do urušavanja zgrade prilikom čega je smrtno stradalo 15 osoba.

Policija u Memfisu saopćila je da su poginule četiri osobe, od čega dvoje djece, kada je drvo palo na kuću. Po pet smrtnih slučajeva prijavljeno je u Arkanzasu i Indijani, a četiri u Ilinoisu. Smrtni slučajevi prijavljeni su i u Alabami, Mississippiju i Delaveru, jer se oluja polako preseljava i na istok. Pretpostavlja se da tornada idu čak na sjever do New Jerseya.

Više od 180.000 domova i preduzeća ostalo je bez struje u osam južnih i istočnih država u nedjelju jer su jaki vjetrovi i oluje rušili drveće i kidali dalekovode.

[TWITTER]1642529658527707136[/TWITTER]

Predsjednik Joe Biden rekao je da je bio u kontaktu sa zvaničnicima iz pogođenih država i obavijestio ih o spremnosti njegove administracije da pomogne pri oporavku.

"Ne možemo ništa učiniti da zaliječimo ranu koja je ostala u srcima velikog broja porodica koje su izgubile svoje voljene ovog vikenda, ali mi ćemo biti tu na svakom koraku dok se oni oporavljaju", rekao je Biden u izjavi.

Iz Nacionalne meteorološke službe upozorili su da nema mjesta za odmor s obzirom da se i narednih dana očekuju gmrljavina, poplave i olujni udari vjetra - najviše u južnoj ravnici i dolini Mississippija.