Žica na južnoj granici
14

Amerika: "Zamrznut" zakon o imigracijama koji je izazvao žestoka neslaganja Washingtona i Teksasa

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Federalni žalbeni sud zamrznuo je kontroverzni zakon o imigraciji Teksasa, jedan od najstrožih zakona te vrste koji je donijela američka država u moderno doba.
Federalni žalbeni sud stavio je na čekanje kontroverzni zakon o imigraciji, samo nekoliko sati nakon što je Vrhovni sud otvorio put državi da počne provoditi tu mjeru.

Tročlano sudsko vijeće na 5. američkom okružnom apelacionom sudu glasalo je 2-1 za brisanje prethodne presude vijeća koje je privremeno stavilo zakon na snagu, zakon koji bi državnim zvaničnicima omogućio da hapse i pritvaraju osobe koje se sumnjiče za ilegalni ulazak u zemlju.

Nova neizvjesnost oko zakona samo će pojačati žestoku raspravu o imigraciji koju je potaknuo potencijalni republikanski kandidat Donald Trump kako se opći izbori zahuktavaju. Bez obzira što je Federalni sud zamrznuo zakon, potez Vrhovnog suda omogućio je republikancima da pokažu svoju oštru politiku imigracije i tvrde da je Biden izgubio kontrolu nad granicom.

Sve ovo će samo produbiti neslaganje između Washingtona i ultrakonzervativne vlade republikanskog guvernera Teksasa Grega Abbotta oko politike i provođenja.

Ako bi se desilo da zakon ponovo stupi na snagu, to bi označilo značajnu promjenu u načinu na koji se postupa sa imigrantima, jer su sudovi ranije presudili da samo savezna vlada može provoditi zakone o imigraciji u zemlji - ne pojedine američke države.

Ilegalni prelazak američke granice već je federalni zločin, ali se prekršaji obično rješavaju kao građanski slučajevi od strane imigracionog sudskog sistema.

Prema zakonu koji je za sada "na čekanju", kazne za ilegalni izlazak ili ponovni ulazak u Teksas kreću se do 20 godina zatvora.

Podsjetit ćemo, u januaru ove godine došlo je porasta tenzija između američke vlade i Teksasa i ticale su se upravo kontrole američko-meksičke granice jer se činilo kako vlasti u Teksasu ne planiraju odustati od svojih planova postavljanja bodljikave žice na granici. Bidenov zakon koje je prethodno Vrhovni sud odobrio, a Federalni sud potom zamrznuo, tiče se toga da se bodljikava žica na južnoj granici mora ukloniti. Ona za sada ostaje na granici do naredne odluke suda.

Inače, ranije ankete pokazuje da gotovo jedna trećina Amerikanaca vjeruje da je imigracija najveći problem s kojim se zemlja suočila prije vlade, ekonomije i inflacije.