Vlasti u pripravnosti
9

Amerika i Meksiko upozoravaju WHO zbog gljivične infekcije povezane sa estetskom hirurgijom

S. Š.
Kliniku Riverside u Meksiku je zatvorila inspekcija
Kliniku Riverside u Meksiku je zatvorila inspekcija
Američke i meksičke vlasti pozivaju Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da proglasi vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog gljivične epidemije povezane sa estetskim operacijama u Meksiku.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopćili su da su dvije osobe koje su imale operaciju koja uključuje epiduralnu anesteziju umrle od meningitisa, a blizu 400 osoba je u Meksiku i SAD-u je pod nadzorom.

Dvije klinike na kojima se provode estetski hirurški poduhvati u meksičkom gradu Matamoros su zatvorene.

Vlasti i u SAD-u i u Meksiku pozvale su ljude koji su od januara imali operacije koje su uključivale epiduralnu anesteziju u Hirurškom centru River Side ili Clinici K-3 da se provjere, čak i ako su trenutno asimptomatske.

Mnogi građani SAD putuju u Meksiko radi kozmetičkih procedura kao što su liposukcija, povećanje grudi i brazilsko podizanje zadnjice, za koje je potrebna injekcija anestetika u područje oko kičmenog stuba, a koje su u Meksiku dosta jeftinije.

Dallas Smith iz CDC-a rekao je da su lijekovi koji se koriste tokom anestezije u trenutnoj epidemiji možda bili kontaminirani ili u samoj epiduralnoj ili u drugim lijekovima koji se dodaju zajedno tokom operacija, poput morfija.

Gljivični meningitis nije zarazan i može se liječiti antifungalnim lijekovima - ali može brzo postati opasan po život kada počnu simptomi.

WHO proglašava vanredno stanje u javnom zdravstvu kada se bolest širi između zemalja i može biti potreban koordiniran međunarodni odgovor kako bi se stavila pod kontrolu.