Svijet
3

Američki zastupnici pozivaju Obamu da naoruža Ukrajinu

Klix.ba
Barack Obama (Foto: EPA)
Barack Obama (Foto: EPA)
Republikanci i demokrati pozvali su američkog predsjednika Baracka Obamu da odobri oružje Ukrajini u borbi protiv proruskih pobunjenika.

Zastupnici su u dvostranačkom pismu istakli da su ruske akcije u Ukrajini groteskno kršenje međunarodnog prava i da predstavljaju izazov za Zapad.

"Pozivamo vas da brzo odobrite dodatne napore kako bi se podržala ukrajinska odbrana suverenog teritorija, što uključuje i prijenos sistema odbrambenog oružja ukrajinskoj vojsci", stoji u pismu.

Zastupnici su se složili da je to jedini način na koji bi se Ukrajina mogla boriti protiv dalje agresije.

Brojni američki političari kritikuju Obamu zbog neodlučnosti, pritom tražeći da se dozvoli dodatno naoružavanje Ukrajine. Američki predsjednik je u više navrata izjavio da će ta opcija biti uzeta u obzir ukoliko se kriza ne uspije riješiti diplomatskim putem.

Ukrajina i Zapad optužuju Rusiju da pomaže pobunjenicima oružjem i vojskom, što zvanična Moskva negira tvrdeći da među pobunjenicima ima Rusa, ali koji su se dobrovoljno prijavili.

Vjeruje se da je najmanje 6.000 ljudi ubijeno u sukobima u Ukrajini koji su počeli u aprili prošle godine, mjesec dana nakon što je Rusija anektirala ukrajinski poluotok Krim.