Povjerio se tajnom agentu
28

Američki vojnik priznao da je pokušao pomoći ISIL-u, prijeti mu 40 godina zatvora

D. B.
Američki vojnik Cole Bridges, poznat kao Cole Gonzales, priznao je da je pokušao pružiti materijalnu pomoć terorističkoj grupi ISIL.

Bridges je otkriven nakon što je podijelio informacije s tajnim federalnim agentom, a sada mu prijeti kazna zatvora do 40 godina. Američkoj vojsci se priključio u septembru 2019. godine te je boravio u bazi Fort Stewart u Georgiji. Nakon toga je počeo "istraživati i 'konzumirati' online propagandu koja promoviše teroriste i njihovu nasilnu ideologiju", navode tužitelji. Međutim, u oktobru 2020. godine je počeo razgovarati s FBI agentom koji mu se predstavio kao pristalica ISIL-a tvrdeći da je u kontaktu s teroristima s Bliskog istoka.

Njemu je Bridges kazao da je frustriran američkom vojskom te je izrazio želju da pomogne ISIL-u. U svojoj izjavi je kazao da je počeo pružati "obuku članovima ISIL-a koji planiraju napade, kao i davati savjete o potencijalnim metama u New York Cityju". Također je tajnom agentu poslao "dijelove priručnika za obuku američke vojske te smjernice o vojnim borbenim taktikama".

Do decembra 2020. je Bridges počeo davati instrukcije članovima ISIL-a kako da napadnu američke vojnike na Bliskom istoku, čak je podijelio i dijagram specifičnih vojnih manevara za što veći broj ubistava američkih vojnika. Snimio se u panciru američke vojske kako stoji ispred ISIL-ove zastave i gestikulira podršku teroristima".

Sedam dana kasnije je poslao još jedan video u kojem je koristio glasovni manipulator, a koji sadrži propagandni govor u prilog očekivanoj zasjedi za američke vojnike.

Bridges će biti osuđen 2. novembra.