Svijet
0

Američki vojnici ubili šest civila u Afganistanu

FENA
Koalicijske snage pod američkim vodstvom ubile su tri muškarca, dvoje djece i ženu tokom napada u jugoistočnom Afganistanu, saopćili su u srijedu pokrajinski zvaničnici i mještani sela.

Oni su izjavili da su žrtve, članovi porodica dvojice braće, svi bili civili, ali je američka vojska saopćila da su bili umiješani u izvođenje bombaških operacija korištenjem improviziranih eksplozivnih naprava.

Pitanje civilnih žrtava je osjetljivo i podriva javnu podršku prisustvu stranih trupa i prozapadnoj vladi predsjednika Hamida Karzaija.

"Pridružit ćemo se džihadu" i "smrt Bushu" uzvikivali su mještani sela Muqibel u pokrajini Host gdje se incident desio tokom noći.

Strani vojnici pretresli su dvije susjedne kuće koje pripadaju dvojici braće i ubili su tri muškarca, dvoje djece i ženu iz dvije porodice, izjavio je Reutersu oblasni guverner Gul Qasim.

Dječaci, obojica mlađi od deset godina, imali su deset rana od metaka po glavama i grudima, javio je Reutersov svjedok.

Velika ljutita masa ljudi okupila se dok su mještani pomagali lokalnom imamu u ukopavanju tijela. Žene su se mogle čuti kako nariču i jecaju u svojim kućama.

"Najoštrije ovo osuđujem. Afganistanske snage nisu bile umiješane. To je prekršeno obećanje koalicijskih vojnika da će koordinirati operacije s nama. To izaziva i otuđuje narod", izjavio je novinarima guverner pokrajine Host, Arsala Jamal.