Svijet
0

Američki vojnici sve okrutniji prema Iračanima

FENA
Posljednja istraživanja Pentagona o mentalnom zdravlju američkih vojnika u Iraku pokazuju da je deset posto njih "bar jednom zlostavljalo lokalne civile ili uništavalo njihovu imovinu".

Prema rezultatima tih istraživanja, trećina američkih vojnika se izjasnila da "odobrava mučenje kao sredstvo za iznuđivanje informacija koje bi spasile njihove saborce".

Istraživanje tima za mentalno zdravlje Pentagona obavljeno je poslije ozbiljnih optužbi da su američki vojnici, suočeni sa sve dužim boravkom u ratnom okruženju, počeli da se izuzetno okrutno ophode prema lokalnom stanovništvu.

Istraživanje je obavljeno u jesen prošle godine, a njime je obuhvaćeno 1.320 vojnika i 447 marinaca, prenose agencije.

U rezultatima istraživanja se također navodi da je manje od 50 posto ispitanih marinaca i pješadinaca izjavilo da bi "prijavilo saborce u slučaju da počine djela koja se kose sa vojničkom etikom".

Američke oružane snage upozorile su da mišljenje vojnika, međutim, ne treba "brkati" sa njihovim djelima na terenu. "Ti vojnici su viđali svoje saborce ranjene i takve misli su normalne", rekla je šefica medicinske službe Pentagona general Gejl Polok, hvaleći oficire na terenu zbog činjenice da nema slučajeva mučenja.

Izvještaj je pokazao i da je moral kod pripadnika pješadije niži nego kod marinaca, što je objašnjeno podatkom da su smjene pripadnika marinaca u prosjeku kraće za šest mjeseci.

Zaključak medicinskih komisija na osnovu tog izvještaja je pretočen u prijedlog da se smjene vojnika u ratnim zonama skrate, kao i da im se dozvoli da kući provedu između 18 i 36 mjeseci, kako bi se oporavili.

Američke oružane snage su u posljednje vrijeme suočene sa problemima na ratištu redovno produžavale smjene vojnicima, i istovremeno, skraćivale vrijeme koje su provodili sa porodicama.