Svijet
0

Američki vojnici do 2011. u Iraku

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Bagdad je s Washingtonom postignuo dogovor da se američka vojska povuče iz Iraka do 2011. godine, osim ako Irak ne zatraži nastavak američke vojne prisutnosti, kao i da irački sudovi mogu suditi američkim vojnicima za kaznena djela počinjena dok nisu bili na dužnosti, saopćile su u srijedu iračke vlasti.

Ovaj nacrt dugo očekivanoga sporazuma regulira daljnju američku vojnu prisutnost u Iraku nakon što krajem decembra prestane važiti rezolucija vijeća sigurnosti UN-a kojom je sada određena prisutnost snaga SAD-a u Iraku, javio je Reuters.

Washington i Bagdad pregovarali su nekoliko mjeseci o ovome sporazumu, a glavni kamen spoticanja bilo je pitanje izuzeća američkih vojnika od kaznenog gonjenja pred iračkim sudovima.

Glasnogovornik iračke vlade Ali al-Dabag izjavio je britanskoj novinskoj agenciji da će za Amerikance važiti američki zakoni dok su u vojnim bazama, a da će za ozbiljne prekršaje počinjene namjerno dok su izvan baza i kada nisu na dužnosti vojnici odgovarati pred iračkim sudovima.

"Povlačenje (američke vojske) treba biti provedeno za tri godine. U 2011. godini će vlada koja tada bude na vlasti odrediti da li je potreban novi sporazum, a kakav će to biti sporazum, zavisit će od izazova s kojim se ona bude suočavala", rekao je glasnogovornik iračke vlade.

Da bi stupio na snagu, sporazum treba da odobre irački politički čelnici, vlada i parlament.

Ako do kraja godine ne počne primjena sporazuma, Bagdad će tražiti produženje mandata UN-a kojim se regulira američka vojna prisutnost u Iraku, kazao je Al-Dabag.