Kriza na Bliskom Istoku
90

Američki ratni brod napadnut u Crvenom moru

B. R.
Američki ratni brod USS Carney (Foto: Shutterstock)
Američki ratni brod USS Carney (Foto: Shutterstock)
Ministarstvo odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) je potvrdilo da su obaviješteni o napadima na američki ratni brod i trgovačke brodove u Crvenom moru.

Kako su saopćili, svjesni su izvještaja o napadima na USS Carney i trgovačke brodove u Crvenom moru te će se očitovati čim budu imali više informacija. Jemenski pokret Huti je objavio da su napali dva izraelska broda - Unity Explorer i Number 9. Istakli su da su napad izveli nakon što se posada brodova oglušila na njihova upozorenja.

Poručili su da su napadi odgovor na zahtjev jemenskog i ostalih muslimanskih naroda da se pruži podrška Palestincima. Ovo je nastavak niza napada u bliskoistočnim vodama, a koji je počeo nakon izraelske ofanzive u Pojasu Gaze. Ofanziva je bila reakcija na napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra.

Huti su saveznici Irana i kontrolišu većinu jemenske obale Crvenog mora. Prošli mjesec su zaplijenili teretni brod povezan s Izraelom te su upozorili da će nastaviti izvoditi napade na izraelska plovila, prenosi agencija Reuters.