Kuba
0

Američki putnički avion zbog čudnog mirisa prinudno sletio

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Američki avion koji je letio iz Washingtona za meksičko odmaralište sa 135 putnika, neplanirano je sletio na Kubu u nedjelju nakon što je otkriven čudan miris unutar letjelice.

"Let 831 United Airlinesa krenuo je s aeorodrom Dulles u jutarnjim satima i trebao je da stigne u Cancun, ali se preusmjerio na Havanu u popodnevnim satima nakon što je osoblje aviona osjetilo čudan miris u kabini", rekao je glasnovornik aerodroma Charles Hobart.

"Zbog opreza piloti su odlučili da prizemne avion na najbliži aerodrom. Avion je sletio rutinski i sigurno u Havanu i tražimo način da odvedemo putnike na željenu destinaciju", izjavio je Hobart.

Gloria Berbena, glasnogovornica Američke interesne sekcije, koju Washington vodi na Kubi umjesto ambasade, zato što nemaju potpune diplomatske odnose, izjavila je kako je drugi avion doletio iz Amerike i ukrcao sve putnike, prenosi AP.

Nije poznato da li su putnici vraćeni u SAD ili odvedeni u meksičko odmaralište. Također nije poznato da li je prvobitni avion još na Kubi.

Iako su SAD i Kuba ogorčeni protivnici još od doba Hladnog rata, Kuba ima tradiciju gostoprimljivosti i potpisnik je međunarodnih sporazuma u oblasti civilnog vazduhoplovstva.

Na dan terorističkih napada koji su se 11. septembra 2011. godine dogodili u New Yorku i Washingtonu, Kuba je ponudila SAD-u da koristi njene piste s obzirom na to da su američki aerodromi bili u haotičnom stanju.

Washington je, međutim, odbio ponudu. Između dvije zemlje postoje čarter letovi, podsjećaju u ponedjeljak agencije.