Blokirali cestu
17

Američki profesor ubio dvoje aktivista u Panami jer mu je smetalo čekanje u koloni dok protestuju

B. H.
Screesnhot: Youtube
Screesnhot: Youtube
Napadač koji je ubio dvoje demonstranata u Panami bivši je advokat i profesor. Žrtve su demonstrirale protiv kanadskog ugovora o rudarenju bakra. Napadač je bio ljut jer je zapeo u gužvi, izašao je iz auta, izvadio pištolj i zapucao.

Počinitelj je Kenneth Darlington stariji, bivši advokat i profesor s američkim i panamskim državljanstvom. On je ranije osuđivan zbog ilegalnog posjedovanja vatrenog oružja.

Darlington je zapeo u koloni automobila koju su izazvali demonstranti koji su blokirali cestu vlastitim tijelima, drvima i gumama.

Izašao je iz auta i u ruci je imao pištolj. Počeo je uklanjati blokade i raspravljati s demonstrantima. Jedan od aktivista je povikao: "Zašto ne pucate?", na što je napadač ispalio smrtonosne hice.

Pogođena su dva demonstranta. Jedan je preminuo na mjestu, a drugi je prevezen u bolnicu gdje je kasnije preminuo. Snimak nemilog događaja brzo se proširio društvenim mrežama.

Napadača je policija naknadno privela i privela nakon dvosatnog ispitivanja.

U Panami su izbili protesti popraćeni blokadama cesta nakon što je parlament 20. oktobra po skraćenom postupku produžio dozvolu za eksploataciju bakra kanadskoj tvrtki First Quantum Minerals. Kompanija upravlja najvećim rudnikom bakra u Srednjoj Americi u Panami. Zahvaljujući njemu, Panama je 14. najveći proizvođač ovog metala.

Sporazum je jako razbjesnio klimatske aktiviste. Naučnici za okoliš također su zabrinuti da bi rudarstvo moglo zagaditi pitku vodu i naštetiti prirodi.

U demonstracije su uglavnom aktivno uključeni sindikati učitelja. Zbog toga su panamske javne škole zatvorene od 23. oktobra, a učitelji prijete da se neće vratiti na posao sve dok parlament ne poništi svoju odluku o produženju rudarenja.