Svijet
0

Američki ministar Gates u iznenadnoj posjeti Islamabadu

FENA
Robert Gates (Foto: Reuters)
Robert Gates (Foto: Reuters)
Američki ministar odbrane Robert Gates doputovao je u četvrtak u nenajavljenu posjetu Pakistanu s ciljem da produbi saradnju i uvjeri Islamabad da krene u obračun s afganistanskim talibanima u pograničnim enklavama.

Gates, kome je ovo prva posjeta Pakistanu od formiranja administracije američkog predsjednika Baracka Obame, rekao je novinarima kako će uvjeriti Pakistan da Washington želi dugoročne savezničke odnose s tom zemljom.

On će, također, pokušati da uvjeri Islamabad da krene u napad na afganistanske talibane u pograničnim područjima, koji ne napadaju Pakistan, već prelaze granicu kako bi se borili protiv američkih trupa u Afganistanu.

Pakistanska vlada, koja je već pokrenula veliku ofanzivu protiv talibana u Pakistanu, tvrdi da već ima dovoljno posla i da ne može da otvara više frontova u isto vrijeme.

Analitičari, međutim, smatraju da Islamabad želi da iskoristi afganistanske talibane kako bi obuzdao rastući uticaj Indije u Afganistanu i spriječio da ona postane eventualni saveznik tamnošnje vlade, ukoliko se američke snage povuku i ostave tu zemlju u haosu, naveo je Reuters.

"Nadam se da ću svojim sagovornicima objasniti da se ne može ignorisati jedan dio ovog kancerogenog žarišta", rekao je Gates u razgovoru s novinarima na putu iz Indije u Pakistan.

On je u srijedu u New Delhiju izrazio strahovanje da bi Indija mogla odustati od diplomatske uzdržanosti prema Pakistanu u slučaju novog napada poput onoga na Mumbai i da ekstremisti u regionu to mogu iskoristiti kako bi izazvali rat između dvije rivalske zemlje.

U komentaru koji je u četvrtak objavljen u jednom pakistanskom listu, Gates je ukazao na "deficit povjerenja" između SAD-a i Pakistana ističući da su SAD opredjeljene za stabilno, dugoročno strateško partnerstvo s demokratskim Pakistanom.

Odnose dvije zemlje opterećuje upravo insistiranje SAD-a na tome da Islamabad treba da se obračunava s afganistanskim talibanima na svom tlu.

SAD su donijele odluku o slanju još 30.000 vojnika u Afganistan, a Pakistan strahuje da bi to moglo dovesti do prelivanja sukoba u pograničnom području.

Gates je najavio da će tokom boravka u Pakistanu razgovarati o još nekim spornim pitanjima, poput "uskraćivanja viza i maltretiranja američkih građana koji tamo rade".

Američki zvaničnici su prošlog mjeseca optužili Pakistan da odugovlači s izdavanjem viza američkim funkcionerima i ljudima koji rade na ugovor, što bi moglo ugroziti američke programe pomoći, a pakistanski ambasador u Washingtonu je to pripisao birokratskoj neefikasnosti i ogromnom povećanju broja Amerikanaca u Pakistanu.

Mnogi Pakistanci ne gledaju sa simpatijama na američi rat protiv ekstremista, smatrajući da je to u stvari rat za suzbijanje islama ili da SAD žele da se domognu nuklearnog oružja u toj zemlji, naveo je Reuters.