Nagodba s vlastima
16

Američki milijarder predao antikvitete vrijedne 70 miliona dolara

D. B.
Michael Steinhardt
Michael Steinhardt
Američki milijarder Michael Steinhardt dobio je doživotnu zabranu kupovine antikviteta nakon što je istragom ustanovljeno da su predmeti koje je posjedovao ukradeni i ilegalno krijumčareni.

Steinhardt je predao antikvitete vrijedne 70 miliona eura u sklopu nagodbe, tako da neće biti optužen. Zabrana kupovine antikviteta je prva ove vrste, saopćili su tužitelji.

Mnogi antikviteti koje je posjedovao nemaju dokaze o porijeklu, a Steinhardt negira da je počinio bilo kakvo krivično djelo. Ipak, sporazumom je stavljena tačka na istragu o njegovim poslovima.

Među 180 predmeta koje je predao vlastima je posuda za piće koja potiče iz 400. godine prije Krista, a koja je vrijedna 3,5 miliona dolara. Larnax, kritski kovčeg za ljudske posmrtne ostatke je također predan, star je 3.000 godina, kupljen je 2016. godine od nepoznatog krijumčara.

Zaplijenjeni predmeti su prokrijumčareni iz 11 različitih zemlalja prije nego su završili na međunarodnom tržištu umjetnina.

Steinhardtovi advokati su rekli da je on zadovoljan zbog završetka istrage te da će "predmeti uzeti od drugih biti vraćeni zemljama iz kojih potiču".

Dodali su da bi investitor mogao zatražiti odštetu od prodavača koji su ga prevarili, odnosno doveli u zabludu kada je riječ o porijeklu predmeta koje je kupio.