Dvostranačka podrška
8

Američki kongres tek šesti put u historiji izglasao izbacivanje svog člana

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kongresmen George Santos, koji se izjasnio nevinim za 23 savezne optužbe za prijevaru, postao je tek šesti član ikada izbačen iz Zastupničkog doma SAD-a

Glasanje za izbacivanje Santosa, drugi put od njegovog izbora prošle godine, zahtijevalo je dvotrećinsku podršku prisutnih. Konačni rezultat u petak bio je 311-114 za izbacivanje.

Santos tako postaje tek šesti član ikada izbačen iz Zastupničkog doma američkog Kongresa. Prva tri su se borila za Konfederaciju u građanskom ratu. Ostala dvojica su izbačena nakon što su osuđeni za zločine.

Santos se izjasnio da nije kriv za 23 federalne optužbe za prevaru, ali mu nije suđeno. Prethodni pokušaj isključenja, koji su pokrenuli članovi njegove vlastite stranke, djelomično je propao jer su istaknutiji demokrati glasali protiv, navodeći opasnosti od isključenja članova bez osiguranih osuda.

No osuđujući izvještaj etičke komisije Zastupničkog doma, u kojemu se detaljno opisuje kako je Santos koristio sredstva kampanje za kupnje uključujući putovanja, kozmetičke tretmane i luksuznu robu, promijenilo je političku jednačinu.

Demokrati i republikanci podnijeli su prijedloge za prisiljavanje na glasovanje o izbacivanju ove sedmice. Mike Johnson, republikanski predsjednik, pokušao je uvjeriti Santosa da podnese ostavku, što je Santos odbio. U tom su slučaju Johnson i drugi uticajini republikanci glasali da se ne izbaci. Ali ni Johnson nije pokušao dovesti svoju stranku u red.

Većina republikanaca, 112 od 222, glasalo je da se ne izbaci. Pet nije glasalo, 105 je podržalo prijedlog. Među njujorškim izaslanstvom 22 su člana glasala za izbacivanje