Robert Gates
0

Američka vojska šalje nove brodove prema Haitiju

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Američka vojska šalje dodatne brodove kako bi pomogli u oporavku Haitija od potresa, među kojima je jedan koji bi mogao ukloniti ruševine koje blokiraju glavnu luku, izjavio je u srijedu američki ministar odbrane Robert Gates.

Ministar Gates u srijedu je potpisao naređenje da se pošalje brod s kranovima za čiščenje luke prema razorenoj haićanskoj prijestonici Port-au-Princeu. Brod bi uklonio ruševine koje sprječavaju mnogo veće brodove da se usidre, ometajući vitalnu isporuku hrane i druge pomoći.

Govoreći tokom posjete Indiji, Gates je izjavio kako bi brod mogao početi s operacijom u luci u roku od sedmice ili dvije, prenosi AP.

Pentagon je također javio u srijedu da je mornarički brod s bolnicom, USNS Comfort, primio svoje prve haićanske pacijente. Šestogodišnji dječak i 20-godišnji muškarac, obojica teško povrijeđeni, prebačeni su mornaričkim helikopterom s nosača aviona USS Carl Vinson na bolnički brod, koji još plovi prema Haitiju.

  • Brojni izazovi preostaju, kazao je Gates.

  • Sve dok se više od dva miliona ljudi na Haitiju bori da dođe do hrane, vode i medicinske pomoći, ne možemo svi reći da smo zadovoljni obimom napora, dodao je američki ministar odbrane.

Oko 800 marinaca iskrcalo se u utorak na obalu Haitija, prebacujući pomoć helikopterima i vozilima Humvee dok je broj američkih vojnika u toj zemlji porastao na skoro 11.000.

Vojni zvaničnici tvrde da vojnici i pomoć stižu najbržim mogućim tempom uprkos teškim logističkim izazovima.

General major Daniel Allyn, zamjenik komandanta za vojne operacije na Haitiju, izjavio je da je vojska uručila više od 400.000 boca vode i 300.000 porcija hrane od potresa koji se desio prošlog utorka.

  • Mislim da pomoć počinje pristizati do naroda. Zabrinuti smo da nećemo biti u stanju da dostavimo dovoljne količine pomoći, što bi očajne ljude natjeralo da se okrenu kriminalu i nasilju. Nismo uočili da je do toga došlo. Kada se uvidi obim katastrofe, Amerikanci posebno mogu biti ponosni na svoje napore, izjavio je Gates.