Svijet
0

Američka vlada demantirala da je isplatila nagradu za Gotovinu

FENA
Sjedinjene Države demantirale su u četvrtak izvještaje hrvatskih medijia da je američka vlada isplatila nagradu za informaciju koja je dovela do uhićenja Ante Gotovine

.

"Netačni su izvještaji u nekim hrvatskim medijima da je američka vlada isplatila nagradu za informaciju koja je dovela do uhićenja Ante Gotovine", saopćio je u četvrtak Ured za ratne zločine američkog State Departmenta.

"Američka vlada nije isplatila nikakvu nagradu", stoji u saopćenju proslijeđenom putem američkog veleposlanstva u Zagrebu.

U saopćenju američkog ureda za ratne zločine dodaje se da State Department nije do sada primio niti jedan prijedlog da državni sekretar odobri isplatu nagrade.

Priču o isplati dijela nagrade osobi koja je otkrila gdje se nalazi odbjegli hrvatski general prvi je, u ponedjeljak, objavio magazin Globus, pozivajući se na diplomatske krugove.

Glavni urednik Globusa Igor Alborghetti, jedan od autora izvještaja, je reagirajući na američki demanti izjavio u četvrtak Hini kako ga čudi da je priopćenje ovakvog sadržaja upućeno četiri dana nakon što State Department na izravno pitanje nije želio potvrditi, ali ni demantirati informaciju o isplaćivanju nagrade.

"Čini mi se da bi ovo priopćenje moglo unijeti još veću zbrku u cijelu stvar, budući da u ponedjeljak nisu mogli reći ništa, a danas priču opovrgavaju", kazao je Alborghetti.

Prema navodima Globusa osobi koja je otkrila lokaciju na kojoj je Gotovina isplaćeno je do pet milijuna dolara koliko je State Department i nudio prije uhićenja.

Španska policija Gotovinu je uhapsila početkom decembra prošle godine na Kanarskim otocima. Od tamo je prebačen u Madrid, a potom u Den Haag, gdje u pritvoru očekuje početak suđenja pod optužbom za ratne zločine počinjene tokom i nakon vojne akcije Oluja u ljeto i jesen 1995.

Na optuženičkoj klupi naći će se s još dvojicom hrvatskih generala - Ivanom Čermakom i Mladenom Markačem. Na prvoj zajedničkoj statusnoj konferenciji nakon objedinjavanja predmeta protiv trojice generala predsjedavajući sudac objavio je kako bi suđenje trebalo početi u maju sljedeće godine.