Iran
0

Američka špijunka uhapšena prije sedam dana

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Agenti iranske sigurnosti uhapsili su "američku špijunku " koja je pokušala prijeći u Iran iz Armenije, javila je u četvrtak iranska agencija Fars.

Pedesetpetogodišnja žena, identificirana kao Hal Talayan, "posjedovala je opremu za špijuniranje (mikrofon) ugrađen u zube ", dodala je agencija Fars, pozivajući se na neutvrđeni "obavješteni izvor ".

"Agenti sigurnosti su uhapsili ovu američku špijunku u Nordouzu, na sjeverozapadu Irana, prije sedam dana. Ona je ušla u Iran iz Armenije i nije imala vizu ", dodala je agencija.

Informaciju, koju su u srijedu objavile dvije iranske ultrakonzervativne internetske stranice, koje se ne pozivaju ni na jedan izvor, nisu odmah potvrdile vlasti ni zvanični mediji.

"Nakon hapšenja, američka špijunka je rekla agentima sigurnosti da će je armenski agenti sigurnosti ubiti ako bude vraćena u Armeniju ", izvjestio je Fars, ne navodeći više pojedinosti.

Od jula 2009. godine Iran drži zatočena dva Amerikanca, 28-godišnjeg Shana Bauera i 28-godišnjeg Josha Fattala, uhapšena na granici s Irakom, koji su izjavili da su greškom prešli granicu pješačeći po planinama iračkog Kurdistana.

Još jedna Amerikanka, 32-godišnja Sarah Shourd, koja je uhapšena u isto vrijeme, oslobođena je uz kauciju zbog zdravstvenih razloga u septembru i vratila se u svoju zemlju.

Iransko pravosuđe je optužilo troje Amerikanaca za špijunažu, što Washington još uvijek negira, i oni treba da se pojave pred sudom 6. februara.

Američke vlasti su u nekoliko navrata tražile njihovo oslobađanje.